Sukūrė elektroninę tatuiruotę, kuri leidžia ilgą laiką stebėti žmogaus kraujospūdį

Mokslininkai sukūrė naują elektroninę „tatuiruotę“, kuri gali nuolat stebėti paciento kraujospūdį, pasakoja futurologas Ray'us Hammondas. Elektroninė tatuiruotė pagaminta iš grafeno ir gali būti nešiojama ilgą laiką, todėl galima surinkti geresnius duomenis apie sveikatą.

 Mokslininkai sukūrė naują elektroninę „tatuiruotę“, kuri gali nuolat stebėti paciento kraujospūdį.
 Mokslininkai sukūrė naują elektroninę „tatuiruotę“, kuri gali nuolat stebėti paciento kraujospūdį.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-30 09:02

Norint iš tikrųjų suprasti, kaip veikia organizmas, reikia nuolatinės stebėsenos – tačiau tai sunku atlikti ne klinikinėje aplinkoje. Išmanieji laikrodžiai ir treniruokliai gali atrodyti kaip išeitis, tačiau kol kas jie nėra pakankamai patikimi, kad galėtų atlikti šį darbą – jie nėra itin stabilūs ir yra pernelyg paprasti.

Todėl naujam tyrimui A&M ir Teksaso universitetų (JAV) mokslininkai sukūrė mažiau invazyvų prietaisą, kuris gali matuoti kraujospūdį. Šis prietaisas vadinamas elektronine tatuiruote, sudarytas iš grafeno jutiklio, įvilkto į lipnią medžiagą, kuri, yra pakankamai patogi dėvėti ilgą laiką ir yra stabili, nejuda.

Kitos e.tatuiruotės buvo sukurtos stebėti pacientų, sergančių širdies ligomis, širdies ir gyvybinius rodiklius fizinio krūvio metu – arba neurodegeneracinėmis ligomis sergančių pacientų raumenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.