Genetiškai modifikavo žmogaus kepenis, kad jos gamintų mažiau cholesterolio

JAV biotechnologijų bendrovės „Verve Therapeutics“ tyrėjų komanda į gyvo paciento kepenis suleido genus redaguojanti serumą, kad sumažintų cholesterolio kiekį kraujyje – o tai yra esminis momentas genų redagavimo istorijoje, galintis išgelbėti milijonus žmonių nuo širdies ir kraujagyslių ligų bei širdies priepuolių, praneša „MIT Technology Review“.

 JAV biotechnologijų bendrovės „Verve Therapeutics“ tyrėjų komanda į gyvo paciento kepenis suleido genus redaguojanti serumą, kad sumažintų cholesterolio kiekį kraujyje.<br> „MIT Technology Review“ iliustr.
 JAV biotechnologijų bendrovės „Verve Therapeutics“ tyrėjų komanda į gyvo paciento kepenis suleido genus redaguojanti serumą, kad sumažintų cholesterolio kiekį kraujyje.<br> „MIT Technology Review“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2022, 2:51 PM, atnaujinta Jul 28, 2022, 2:55 PM

Klinikinis tyrimas prasidėjo Naujojoje Zelandijoje, kur pacientui buvo atlikta neįprasta injekcija, pavadinta „VERVE-101“. Pirmieji eksperimentai su beždžionėmis jau davė viltingų rezultatų.

Bendrovė teigia, kad šie genetiniai pakeitimai galės visam laikui sumažinti „blogojo“ MTL cholesterolio – riebalų molekulės, kurios per didelis kiekis gali sukelti arterijų užsikimšimą – kiekį.

Tai galėtų stipriai pakeisti situaciją, nes kitos intervencijos – tokios kaip sunkiai ištveriamos dietos, fiziniai pratimai ir kiti paskirti vaistai – gali tik šiek tiek sumažinti MTL kiekį. Be to, daugelis vaistų išlieka labai brangūs, ir dauguma sveikatos draudimo kompanijų ar valstybinių ligonių kasų atsisako už juos mokėti, teigia „MIT Tech“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.