Sukūrė išmanųjį čiužinį, kuris padeda užmigti

Artėjant laikui miegoti, mūsų kūno temperatūra pradeda mažėti – nes tai yra cirkadinio ritmo, kuris veikia kaip mūsų 24 valandų kūno laikrodis ir reguliuoja daugelį mūsų fizinės ir psichinės būsenos aspektų, dalis.

 Mokslininkai sukūrė išmanųjį čiužinį, skirtą padėti vartotojui giliai užmigti – ir pirmieji bandymai jau davė daug žadančių rezultatų.
 Mokslininkai sukūrė išmanųjį čiužinį, skirtą padėti vartotojui giliai užmigti – ir pirmieji bandymai jau davė daug žadančių rezultatų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 30, 2022, 4:33 PM

Mokslininkai sukūrė išmanųjį čiužinį, skirtą pasinaudoti šiuo reiškiniu ir padėti vartotojui giliai užmigti – ir pirmieji bandymai davė daug žadančių rezultatų.

Teksaso universiteto (JAV) tyrėjai sukūrė čiužinį, kuris dėl kruopščiai išdėstytų vėsinimo ir šildymo elementų vartotojams gali sukelti mieguistumo pojūtį. Jis pagrįstas idėja, kad vakare sumažinus vidinę kūno temperatūrą, organizmui pranešama, kad atėjo laikas miegoti, tačiau, kaip įrodė komanda, tai reikia daryti kruopščiai kontroliuojant.

Dviejų zonų čiužinys ir šildomoji pagalvė sukurti taip, kad vėsintų centrines kūno zonas, bet tuo pat metu šildytų rankas, kojas ir kaklą, kuris yra svarbus žmogaus kūno termostatas. Taip suaktyvėja kraujotaka ir pagerėja kūno šilumos išsklaidymas, todėl efektyviau reguliuojama kūno temperatūra.

„Nuostabu, kaip veiksmingai švelnus šildymas išilgai kaklinės stuburo dalies siunčia signalą kūnui, kad šis padidintų kraujotaką į rankas ir kojas, sumažintų kūno temperatūrą ir pagreitintų miego pradžią, – sako tyrimo autorius Kennethas Dilleris. – Dėl to paties poveikio per naktį šiek tiek sumažėja kraujospūdis, todėl širdies ir kraujagyslių sistema gali atsigauti nuo streso, susijusio su kraujotakos palaikymu kasdienės veiklos metu – o tai labai svarbu ilgalaikei sveikatai.“

Nedideliame tyrime, kuriame dalyvavo 11 tiriamųjų, buvo išbandytos dvi čiužinio versijos: viena, kurioje kūno temperatūrai reguliuoti naudojamas vanduo, kita – kur naudojamas oras. Dalyviai buvo priversti eiti miegoti dviem valandomis anksčiau nei įprastai, kai kuriomis naktimis vėsinimo ir šildymo funkcijos buvo naudojamos, o kitomis – ne. Mokslininkai nustatė, kad dėl vėsinimo ir šildymo funkcijos tiriamieji užmigdavo maždaug 58 proc. greičiau nei tomis naktimis, kai ji nebuvo naudojama. Be to, pagerėjo miego kokybė.

Komanda siekia šių daug žadančių rezultatų bendradarbiaudama su čiužinių bendrovėmis ir siekdama sukurti komercinę šios technologijos versiją, šiuo tikslu jau pateikė patentą.

Tyrimai paskelbti žurnale „Journal of Sleep Research“, o toliau pateiktame vaizdo įraše apžvelgiama technologija:

Parengta pagal „New Atlas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?