Mokslininkai teigia suradę antikūną, kuris neutralizuoja visas COVID-19 atmainas

Ekspertai ir toliau perspėja, kad ignoruodami daugybę COVID-19 kasdien sukeliamų mirčių darome didelę klaidą. Todėl tapo aišku, kad norint rasti ilgalaikį viruso problemos sprendimą, reikės priemonių, kurios neutralizuotų visas koronaviruso atmainas, nes priešingu atveju rizikuojame nuolat atsilikti. Dabar Harvardo mokslininkai mano, kad jiems pavyko rasti būtent tai – vieną antikūną, kuris laboratorinių bandymų metu neutralizavo visas žinomas SARS-CoV-2 atmainas.

 Harvardo mokslininkai mano, kad jiems pavyko rasti antikūną, kuris laboratorinių bandymų metu neutralizavo visas žinomas SARS-CoV-2 atmainas.<br> 123rf iliustr.
 Harvardo mokslininkai mano, kad jiems pavyko rasti antikūną, kuris laboratorinių bandymų metu neutralizavo visas žinomas SARS-CoV-2 atmainas.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2022, 7:43 PM

Jei bus sėkmingai atlikti bandymai su žmonėmis, antikūną bus galima naudoti ir skiepijant. Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Science Immunology“.

„Tikimės, kad šis antikūnas pacientams veiks taip pat gerai, kaip veikė ikiklinikinių tyrimų metu, – pareiškime teigė Bostono vaikų ligoninės HMS Charles A. Janeway pediatrijos profesorius ir vyriausiasis tyrimo tyrėjas Frederickas Altas. – Jei taip ir bus, galbūt atrasime naują gydymo būdą ir prisidėsime prie naujų vakcinų kūrimo“.

Siekdami sukurti plataus spektro antikūnus, galinčius įveikti visas viruso atmainas, tyrėjai pasitelkė peles, kurios anksčiau buvo sukurtos ŽIV tyrimams. Šių pelių imuninės sistemos modelis toks kaip mūsų – geba atpažinti svetimus patogenus ir nepailstamai bando sukurti juos neutralizuojančius antikūnus.

Susidūrę su originalia SARS-CoV-2 atmaina, pirmą kartą nustatyta Uhane, šie pelių modeliai sukūrė devynių skirtingų tipų antikūnus, kurie galėjo prisijungti prie viruso, nors ir ne visi jį neutralizavo. Atlikus tolesnius bandymus nustatyta, kad trys iš jų galėjo gan stipriai neutralizuoti originaliąją atmainą, tačiau vienas, pavadintas „SP1–77“, buvo dar įspūdingesnis – jis taip pat galėjo neutralizuoti alfa, beta, delta, gama ir, svarbiausia, omikron atmainas.

Svarstote, kaip šis antikūnas geba sustabdyti virusą, kai jo smailių baltymai dėl įvairių mutacijų atrodo skirtingai? Pasirodo, „SP1–77“ neveikia tų pačių vietų, kaip daugelis kitų antikūnų – jis pasirenka tą vietą, kuri dar nebuvo mutavusis nė viename SARS-CoV-2 viruse.

„SP1–77“ jungiasi prie smailiojo baltymo toje vietoje, kuri iki šiol nebuvo mutavusi nė vienoje atmainoje, ir nauju būdu neutralizuoja tas atmainas, – sakė HMS Blavatniko instituto ląstelinės biologijos profesorius Tomas Kirchhausenas. – Dėl šių savo savybių jis gali veikti plačiau ir stipriau“.

Dabar mokslininkai pateikė paraišką patentams gauti ir tikisi, kad, kai tik bus patvirtinti bandymų su žmonėmis rezultatai, bus galima pradėti komercinę gamybą.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.