Sukūrė naują genų redagavimo būdą – skelbia, kad jis saugesnis

Naudodami CRISPR technologiją, Kinijos mokslų akademijos mokslininkai sukūrė naują „kontroliuojamą, grįžtamąjį ir saugesnį“ genų redagavimo metodą.

 Naudodami CRISPR technologiją, Kinijos mokslų akademijos mokslininkai sukūrė naują „kontroliuojamą, grįžtamąjį ir saugesnį“ genų redagavimo metodą.<br> 123rf iliustr.
 Naudodami CRISPR technologiją, Kinijos mokslų akademijos mokslininkai sukūrė naują „kontroliuojamą, grįžtamąjį ir saugesnį“ genų redagavimo metodą.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2022, 10:00 AM

Remiantis „South China Morning Post“ pranešimu, sistema, pavadinta Cas13d-N2V8, parodė, kad ląstelių linijose ir somatinėse ląstelėse gerokai sumažėjo netikslinių genų skaičius ir nebuvo aptikta jokios pastebimos šalutinės žalos – o tai rodo jos potencialą ateityje.

Naujasis metodas, naudojantis Cas13 fermentą, nukreiptą į RNR, yra saugesnis – nes RNR yra laikinos molekulės, kurios ląstelėje egzistuoja tik trumpą laiką ir nėra integruotos į genomą, aiškina tyrėjai.

Palyginus su kitais DNR redagavimo metodais, „Cas13 genų redagavimo sistema yra saugesnė, o poveikis yra labiau kontroliuojamas ir trumpalaikis“, – sakė tyrimo autorius ir CAS Smegenų mokslo bei intelekto technologijų kompetencijos centro Kinijoje tyrėjas Yangas Hui.

Taikant šį metodą naudojama vadinamoji klasterizuotų taisyklingai išsidėsčiusių trumpų palindrominių pasikartojimų (angl. clustered regularly interspaced short palindromic repeats, CRISPR) technologija – natūralus gynybos mechanizmas, leidžiantis bakterijų ląstelėms aptikti ir sunaikinti jas puolančius virusus. Pastaraisiais metais tapęs tai tapo vienu iš dažniausiai naudojamų genų redagavimo metodų.

CRISPR susijęs baltymas-9 (Cas9) yra fermentas, galintis perpjauti dvi genomo DNR grandines – kad būtų galima pridėti arba pašalinti medžiagą plačiausiai naudojamoje sistemoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.