Netrukus išmanusis telefonas mus galės įspėti apie gresiančią mirtį

Jūsų išmanusis telefonas tikriausiai kelis kartus per dieną vibruoja suvibruoja bandydamas atkreipti dėmesį į įvairius pranešimus – žinutes iš draugų, įplaukas į banko sąskaitas, orų perspėjimus. Tačiau ateityje iš išmaniojo telefono galime sulaukti dar vienos žinutės – pranešimo iš programėlės, kurioje prognozuojama jūsų mirties rizika per ateinančius metus.

 Tačiau ateityje iš išmaniojo telefono galime sulaukti dar vienos žinutės – pranešimo iš programėlės, kurioje prognozuojama jūsų mirties rizika per ateinančius metus.
 Tačiau ateityje iš išmaniojo telefono galime sulaukti dar vienos žinutės – pranešimo iš programėlės, kurioje prognozuojama jūsų mirties rizika per ateinančius metus.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 2, 2022, 12:47 PM

Žurnale „PLOS Digital Health“ paskelbtame naujame tyrime nustatyta, kad išmaniojo telefono jutikliais pasyviai sekant vartotojo judėjimo duomenis, galima veiksmingai prognozuoti asmens penkerių metų mirtingumo riziką maždaug 70 proc. tikslumu.

Tyrimas grindžiamas gausiais įrodymais, rodančiais ryšį tarp ėjimo greičio ir bendros sveikatos būklės. Norint gauti tikslias sveikatos ir mirtingumo prognozes, ankstesniuose tyrimuose paprastai reikėdavo, kad dalyviai visą parą nešiotų specializuotus fizinės būklės sekimo prietaisus arba laboratorinėmis sąlygomis atliktų „eisenos analizės testus“. Tačiau šiame naujajame tyrime buvo svarstoma, ar judėjimo duomenų, surinktų naudojant įprastuose išmaniuosiuose telefonuose esančius jutiklius, gali pakakti tikslioms prognozėms atlikti.

Tyrėjai išnagrinėjo didelį duomenų rinkinį, apimantį 100 000 dalyvių iš Jungtinės Karalystės biobanko. Šie asmenys vieną savaitę nešiojo riešo aktyvumo monitorius ir buvo stebimi mažiausiai penkerius metus.

Tai didžiausias šiuo metu turimas judesio jutiklių duomenų rinkinys. Tyrėjų teigimu, trumpi judesio intensyvumo duomenys, surinkti šiais treniruokliais, yra analogiški duomenims, kuriuos gali užfiksuoti žmogaus kišenėje esantis išmanusis telefonas.

„Nors šie duomenys buvo surinkti iš aktyvumo matuoklių, mūsų jutiklių modeliuose naudojami tik tie įvesties duomenys, kuriuos būtų įmanoma surinkti naudojant nebrangius, šiuo metu prieinamus išmaniuosius telefonus, – tyrime teigia mokslininkai. – Tai įmanoma dėl mūsų išsamių klinikinių eksperimentų su pigiais telefonais, kuriant labai tikslius širdies ir kraujagyslių ligomis sergančių pacientų sveikatos būklės prognozavimo modelius.

Naudojant vos šešias minutes per dieną vaikščiojimo intensyvumą stebinčius duomenis, prognozavimo algoritmas galėjo pasiūlyti penkerių metų mirtingumo rizikos įverčius, kurie buvo tokie pat tikslūs kaip ir tie, kurie buvo surinkti naudojant visą parą nešiojamus prietaisus ar sudėtingesnius klinikinius eisenos tyrimus.

Šios išvados papildo vis didėjantį mokslinių tyrimų, kuriuose nagrinėjami įvairūs būdai, kaip įvertinti asmens mirtingumo riziką, skaičių. Kad būtų galima nustatyti žmonių ankstyvos mirties riziką, buvo siūloma atlikti paprastą akių skenavimą, kraujo tyrimą ar trumpus pusiausvyros testus.

Šiuo metu planuojama atlikti gausesnius tyrimus, kuriuose daugiau dėmesio būtų skiriama tiesiogiai iš išmaniųjų telefonų surinktiems duomenims. Be to, tyrėjai stengiasi, kad tyrimų grupės būtų kuo įvairesnės – kad prognozavimo modeliai būtų tikslūs įvairiose populiacijose.

„Tai ypač svarbu dėl lygybės, nes didžiausią riziką sveikatai patiriančios gyventojų grupės dažnai turi mažiausiai išteklių, todėl asmenims, kurie greičiausiai turi pigius telefonus, o ne dėvimą įrangą, būtų naudingiausia lengvai atlikti vertinimą, – tyrimo išvadose teigia mokslininkai. „Telefonų programėlės galėtų fiksuoti šešias minutes nepertraukiamo vaikščiojimo kasdienio gyvenimo metu, tada apskaičiuoti prognozių modelius rizikos atliekant populiacijos analizę“.

Naujasis tyrimas paskelbtas žurnale „PLOS Digital Health“.

Parengta pagal „New Atlas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.