Sukūrė mikroschemą, kuri gali perduoti visus interneto duomenis per mažiau nei sekundę

Duomenų perdavimo naudojant vieną šviesos šaltinį ir optinę mikroschemą greičio rekordas buvo sumuštas dar kartą. Futurologas Ray Hammondas pasakoja, kad inžinieriai perdavė duomenis stulbinančiu 1,84 petabitų per sekundę (Pbit/s) greičiu – t. y. beveik dvigubai greičiau nei pasaulinis interneto srautas per sekundę.

Inžinieriai perdavė duomenis stulbinančiu 1,84 petabitų per sekundę (Pbit/s) greičiu – t. y. beveik dvigubai greičiau nei pasaulinis interneto srautas per sekundę.
Inžinieriai perdavė duomenis stulbinančiu 1,84 petabitų per sekundę (Pbit/s) greičiu – t. y. beveik dvigubai greičiau nei pasaulinis interneto srautas per sekundę.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-02 09:40

Įsivaizduoti, koks greitas yra 1,84 Pbit/s greitis, iš tiesų ne taip ir paprasta. Daugumos mūsų namų internetas veikia kelių dešimčių ar šimtų megabitų per sekundę greičiu, o jei jums labai pasisekė, galbūt turite gigabito ar net 10 gigabitų ryšį – tačiau 1 petabitas yra milijonas gigabitų. Tai daugiau nei 20 kartų greitesnis ryšys nei „ESnet6“ – būsimas mokslinio tinklo, kuriuo naudojasi NASA, atnaujinimas.

Dar įspūdingiau tai, kad šis naujas greičio rekordas pasiektas naudojant vieną šviesos šaltinį ir vieną optinį lustą. Infraraudonųjų spindulių lazeris siunčiamas į lustą, vadinamą dažnių šukomis, kuris šviesą suskaido į šimtus skirtingų dažnių arba spalvų. Tai leidžia šviesoje užkoduoti duomenis, moduliuojant kiekvieno iš šių dažnių amplitudę, fazę ir poliarizaciją – o po to juos vėl sujungti į vieną spindulį ir perduoti optiniu pluoštu.

Eksperimentų metu Danijos technikos universiteto ir Čalmerso Technologijos universiteto (Švedija) mokslininkai naudojo šią sąrangą, kad perduotų duomenis 1,84 Pbit/s greičiu, užkoduotus 223 bangų ilgio kanalais, 7,9 km ilgio optiniu pluoštu, kurį sudarė 37 atskiros gyslos. Palyginimui, apskaičiuota, kad pasaulinio interneto pralaidumas yra vos 1 Pbit/s – taigi, ši sistema galėtų vienu metu apdoroti visą pralaidumą, o dar ir daug kur jį padidinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.