Radioaktyvus implantas suteikia vilties gydant kasos vėžį

Diuko universiteto (JAV) inžinieriai sukūrė naują vėžio gydymo technologiją ir pademonstravo jos galimybes kovojant su viena iš labiausiai varginančių ligos formų, pasakoja futurologas Ray Hammondas. Naujai paskelbtuose kasos vėžiu sergančių pelių tyrimuose mokslininkai parodė, kaip radioaktyvus implantas gali visiškai sunaikinti daugumos graužikų navikus – o tai, jų teigimu, yra veiksmingiausias kada nors šiuose ikiklinikiniuose modeliuose tirtas gydymas.

 Diuko universiteto (JAV) inžinieriai sukūrė naują vėžio gydymo technologiją ir pademonstravo jos galimybes kovojant su viena iš labiausiai varginančių ligos formų.<br> 123rf iliustr.
 Diuko universiteto (JAV) inžinieriai sukūrė naują vėžio gydymo technologiją ir pademonstravo jos galimybes kovojant su viena iš labiausiai varginančių ligos formų.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 3, 2022, 10:18 AM

Kasos vėžys yra labai sunkiai diagnozuojamas ir gydomas – nes šio tipo vėžinės ląstelės yra labai atsparios mutacijoms, dėl kurių jos tampa atspariomis daugeliui vaistų. Šis vėžys sudaro tik 3,2 proc. visų vėžinių susirgimų atvejų, tačiau yra trečia pagrindinė mirties nuo vėžio priežastis. Vienas iš kovos su šiuo vėžiu būdų – taikyti chemoterapiją, kad naviko ląstelės taptų pažeidžiamos radiacijai, ir tada paveikti naviką tikslingu radiacijos spindulių pluoštu.

Tačiau tai daryti taip, kad būtų paveiktas tik navikas, o pacientas nebūtų apšvitintas didelėmis radiacijos dozėmis, yra sudėtinga. Be to, kyla sunkių šalutinių poveikių rizika.

Kitas mokslininkų tiriamas metodas – implantų, kuriuos galima patalpinti tiesiai į naviko vidų, naudojimas – kad navikas būtų atakuojamas radioaktyviosiomis medžiagomis iš vidaus. Naudodami titano apvalkalus radioaktyviems mėginiams įdėti, Mokslininkai jau pasiekė tam tikrų laimėjimų – tačiau jie gali pažeisti aplinkinius audinius.

„Šiuo metu tiesiog nėra gero būdo gydyti kasos vėžį“, – sako tyrimo autorius Jeffas Schaalas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.