Sukūrė robotą, kuris pasitelkęs dirbtinį intelektą ir lazerį, gali naikinti tarakonus

Mokslininkai sukūrė prietaisą, kuris, naudodamas mašininį matymą, pastebi tarakonus ir apšaudo juos lazeriu. Jie teigia, kad šis metodas galėtų tapti pigesne ir ekologiškesne insekticidų alternatyva.

 Mokslininkai sukūrė prietaisą, kuris, naudodamas mašininį matymą, pastebi tarakonus ir apšaudo juos lazeriu. Jie teigia, kad šis metodas galėtų tapti pigesne ir ekologiškesne insekticidų alternatyva.<br> I.Rakhmatulino nuotr.
 Mokslininkai sukūrė prietaisą, kuris, naudodamas mašininį matymą, pastebi tarakonus ir apšaudo juos lazeriu. Jie teigia, kad šis metodas galėtų tapti pigesne ir ekologiškesne insekticidų alternatyva.<br> I.Rakhmatulino nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2022, 2:47 PM

Ildaras Rakhmatulinas iš Herioto-Watto universiteto Edinburge (Jungtinė Karalystė) ir jo kolegos sukūrė lazerį su dviem kameromis ir nedideliu kompiuteriu, kuriame veikia dirbtinio intelekto modelis, kurį galima apmokyti nukreipti lazerio spindulį į tam tikrų rūšių vabzdžius.

I.Rakhmatulinas sako, kad komanda nusprendė atlikti eksperimentus su tarakonais, nes jų atsparumas yra rimtas išbandymas: „Jei galite nužudyti juos, galite nužudyti bet kokius kenkėjus“. Tačiau įrenginį lygiai taip pat būtų galima panaudoti ir kitų vabzdžių – pavyzdžiui, uodų, skėrių ar vikšrų – naikinimui.

Mokslininkai išbandė keletą skirtingų lazerių ir nustatė, kad 1600 milivatų galios prietaisas maždaug per sekundę gali užmušti naminį prūsoką (Blattella germanica), iki 1,2 metro atstumu. Šie kenkėjai dažnai aptinkami namuose visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą, o jų išskiriami alergenai gali pabloginti astmos būklę ir kai kuriems žmonėms sukelti alergines reakcijas.

Tarakonai buvo patalpinti į permatomą dėžutę, kuri buvo sukurta taip, kad netrukdytų lazeriui, bet neleistų vabzdžiams ištrūkti iš eksperimento zonos. Tarakonai bėgiojo vidutiniškai 1,3 metro per sekundę greičiu – tačiau lazeris sugebėjo neatsilikti nuo tokio jų judėjimo.

Lazeriui pataikius į tarakono pilvą, jie iškart žūdavo, tačiau kai spindulys pirmiausia pataikydavo į koją, vabzdžiai išsigelbėdavo tik nežymiai nukentėję. Tyrėjai teigia, kad, norėdami padidinti sistemos efektyvumą, jie turės išmokyti dirbtinį intelektą taikytis į tam tikras tarakonų kūno dalis.

I.Rakhmatulinas sako, kad tokios lazerinės kovos su kenkėjais sistemos kainą būtų galima sumažinti iki maždaug 30 eurų, tačiau jos niekada nebus saugu naudoti gyvenamosiose patalpose, dėl lazerių keliamo pavojaus žmonių regėjimui.

„Tai niekada nebus visiškai saugu, – sako jis. – Mano nuomone, jo negalima naudoti namuose. Jei kalbame apie pramoninį ar žemės ūkio taikymą – tai labai rimta galimybė. Tai labai pigu, net palyginus su pesticidais – nes lazerių kainos nėra tokios didelės“.

Tyrimas skelbiamas žurnale „Oriental Insects“.

Parengta pagal „New Scientist“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.