Indukcijos technologijos – svarbios ne tik dėl elektros brangymečio

Energijos kainoms šiemet pasiekus rekordines aukštumas, Lietuvoje ir kitose Europos šalyse imta garsiau kalbėti apie elektros ir degalų taupymą. Tiek tarptautinė energetikos agentūra, tiek atskirų šalių vyriausybės skelbia rekomendacijas gyventojams, kaip pakeisti savo įpročius, kad išlaidos nepriblokštų namų ūkio. Viena iš priemonių – investicijos į šiuolaikines technologijas ir įrangą, kuri energiją vartoja efektyviau.

 Indukcijos technologija yra vienas ryškiausių pavyzdžių, kaip inovacijos keičia žmogaus gyvenimą, daro jį patogesnį ir lengvesnį, padeda taupyti pinigus ir tausoti sveikatą.<br> 123rf nuotr.
 Indukcijos technologija yra vienas ryškiausių pavyzdžių, kaip inovacijos keičia žmogaus gyvenimą, daro jį patogesnį ir lengvesnį, padeda taupyti pinigus ir tausoti sveikatą.<br> 123rf nuotr.
 Iš pirmo žvilgsnio indukcinę kaitlentę sunku atskirti nuo elektrinės su stiklo keramikos paviršiumi.<br> 123rf nuotr.
 Iš pirmo žvilgsnio indukcinę kaitlentę sunku atskirti nuo elektrinės su stiklo keramikos paviršiumi.<br> 123rf nuotr.
  Indukcinės viryklės atveju energijos nuostoliai siekia vos 10 proc.<br> 123rf nuotr.
  Indukcinės viryklės atveju energijos nuostoliai siekia vos 10 proc.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 18, 2022, 4:18 PM, atnaujinta Nov 18, 2022, 4:39 PM

Lietuvoje naujai statomų gyvenamųjų namų energiniam efektyvumui jau porą metų taikomi aukštesni reikalavimai – nuo 2021 metų statybos leidimai išduodami tik A++ energinę klasę atitinkantiems gyvenamiesiems pastatams. Lyginant su senos statybos, nauji pastatai padeda sutaupyti, nes šaltuoju metų laiku išsaugo daugiau šilumos.

Tačiau dar daugiau priklauso nuo viduje gyvenančių žmonių įpročių. Į tai dėmesį neseniai atkreipė Lietuvos energetikos agentūros ekspertai, parengę Energijos taupymo gaires. Dokumentas atskleidžia, kad dar geresnių rezultatų galima pasiekti tikslingai pakeitus savo įpročius ir pritaikius greitai atsiperkančias priemones, pavyzdžiui, pakeitus kaitrines apšvietimo lemputes į LED, sureguliavus prietaisus ar vietoj senų įsigijus naujų, kurių energinis efektyvumas didesnis.

Ekspertai pastebi, kad šaldytuvas, skalbyklė ir viryklė yra daug elektros energijos suvartojantys įrenginiai, be kurių neapsieina nė vieni namai.

Senas naujas išradimas

Daugumoje virtuvių Lietuvoje stovi paprasta dujinė arba elektrinė viryklė, o ne indukcinė kaitlentė. Nors būtent indukcijos technologija yra vienas ryškiausių pavyzdžių, kaip inovacijos keičia žmogaus gyvenimą. Daro jį patogesnį ir lengvesnį, padeda taupyti pinigus ir tausoti sveikatą.

Pirmieji virtuvės įrangai pritaikytų indukcijos technologijų patentai buvo gauti dar praėjusio amžiaus pradžioje JAV. Šių viryklių pirmtakes amžiaus viduryje sukonstravo ir ėmė demonstruoti JAV automobilių pramonės milžino „General Motors“ padalinys. Kad naujovė padarytų didesnį įspūdį žiūrovams, ant iš pradžių ant kaitlentės paviršiaus būdavo patiesiamas laikraščio lapas, o tada ant jo uždedamas metalinis puodas. Matydami tai žmonės stebėjosi, kad kasdien naudojamas įrenginys gali būti toks saugus ir patogus. Vis dėlto inovacija liko tik parodų eksponatu – buvo pernelyg brangi ir bendrovė nesiryžo pradėti masinės gamybos.

Idėją savo tyrimų ir plėtros centre vėliau atgaivino kita JAV kompanija „Westinghouse Electric Corporation“. 1971 metais bendrovė per renginį Teksase pristatė viryklę, pavadintą „Cool Top“, siekdama atkreipti dėmesį į naująjį įrenginio privalumą – vėsų paviršių, nes ant indukcinės kaitlentės kaista tik puodas.

Kompanija pagamino ir į rinką išleido kelis šimtus šių viryklių, kurių viena tada kainavo 1500 dolerių sumą, kas dabar atitiktų 10 tūkst. dolerių. „Cool Top 2“ buvo gaminama ir parduodama nuo 1973 iki 1975 metų. Gamyba nutrūko, kai „Westinghouse“ pardavė šią įrangą gaminantį padalinį kitai bendrovei. Dabar indukcinių kaitlenčių rinkoje dominuoja Vokietijos gamintojai, o verslas ir mokslas nuveikė didelį darbą, kad pažangi technologija taptų pigesnė ir prieinama plačiam vartotojų ratui.

Saugesnis ir patogesnis sprendimas

Iš pirmo žvilgsnio indukcinę kaitlentę sunku atskirti nuo elektrinės su stiklo keramikos paviršiumi. Skirtumai išryškėja tada, kai įranga pradedama naudoti. Kaip tai veikia?

Ant indukcinės kaitlentės padėtą puodą įkaitina ne kaitinimo elementas, o induktoriaus ritė. Įdarbinamas dar prieš porą šimtų metų atrastas fizikos reiškinys – ritė sukuria elektromagnetinį lauką ir indukcines sroves, kurios perneša energiją į metalinio indo apačią. Pažangi technologija lemia, kad tokios kaitlentės paviršius neįkaista, o energijos nuostoliai gaminant maistą yra pastebimai mažesni lyginant su įprastomis elektrinėmis ar dujinėmis viryklėmis. Žmonės greitai pastebi efektyvumą – paprastas vanduo puode ant indukcinės viryklės užverda kur kas greičiau. Energiją taupo ir tai, kad veikia tiksliai toks paviršiaus plotas, kokį užima puodo dugnas.

Įvairūs bandymai parodė, kad gaminant ant dujinės viryklės prarandama apie 50 proc. šilumos, kuri išsiskiria degant dujoms. Indukcinės viryklės atveju energijos nuostoliai siekia vos 10 proc. Palyginti, elektrinės kaitlentės nuostoliai gali siekti apie 30 procentų. Tad skaičiuojant kilovatvalandes, kurios suvartojamos maisto gamybai ant įprastos kaitlentės ir ant indukcinės, sąskaitos gali skirtis beveik penktadaliu.

Gamintojai atkreipia dėmesį, kad indukcinė kaitlentė visada lieka vėsi, todėl tampa lengviau ir paprasčiau valyti paviršių – iš puodo išbėgęs skystis nepridega. Nėra pavojaus nusideginti palietus kaitlentės paviršių.

O kalbant apie viryklių pavojus, saugos ekspertai primena, kad naudojant dujinę viryklę būtina pasirūpinti gera patalpų ventiliacija, sklandžiai veikiančiu gartraukiu. Kitaip gali suprastėti patalpų oro kokybė.

Tyrimai rodo, kad dėl dujų degimo patalpoje padidėja kietųjų dalelių (PM2.5) koncentracija, išsiskiria azoto oksidai, smalkės ir formaldehidas – teršalai, galintys sukelti žalą sveikatai. Pavyzdžiui, net trumpalaikis azoto dioksido pagausėjimas ore gali dirginti kvėpavimo takus, o užterštoje aplinkoje daug laiko praleidžiantiems vaikams gali išsivystyti astma.

Inovacijos laukia palankių aplinkybių

Indukcinė kaitlentė yra tik vienas iš daugybės pavyzdžių, kaip per kone du šimtus metų nuo Michaelo Faraday atrasto elektromagnetinės indukcijos reiškinio žmonija kūrė ir plėtojo elektrotechnikos inovacijas. Indukciniai varikliai, transformatoriai, suvirinimo įranga, net piešimo planšetės ir bevieliai įrenginių įkrovikliai – visa tai gyvenimą daro patogesnį, o darbą – našesnį ir saugesnį.

Indukcijos technologiją gamintojai neseniai pritaikė net tabako kaitinimo įrenginiams, kad jų priežiūra būtų paprastesnė.

Tačiau vien moksliniais atradimais pagrįstos inovacijos fakto neužtenka. Tūkstančiai startuolių išnyksta todėl, kad jų informacija nepasiekia vartotojų – rinka nebūna paruošta permainoms. Inovacijas kuriantis verslas dalį savo veiklos biudžeto neišvengiamai privalo skirti tam, kad tinkamai paaiškintų apie naujovių privalumus. Šios taisyklės galioja ne tik buitinės įrangos gamybai, bet ir tabako pramonei.

Tabako pramonės atveju, gamintojai pastebi, jog inovacijas paprasčiau pristatyti šalyse, kuriose buvę rūkaliai greičiau atsisako cigarečių ir pereina prie tabako kaitinimo įrenginių. Mat, kaip rodo indukcinių viryklių istorija, net akivaizdžiai pranašesnis produktas prigyja tik tada, kai rinka yra pasirengusi jį priimti ir vartotojams tai negresia didelėmis išlaidomis.

Negana to, naujieji privalumai turi būti aktualūs, padėti spręsti staiga iškilusias problemas ir atitikti konkrečiomis aplinkybėmis išryškėjusius vartotojų poreikius. Pavyzdžiui, kai degalai buvo pigūs, vairuotojams menkai rūpėjo nauji ekonomiški, mažataršiai automobiliai. Kitas pavyzdys – pigi elektra gyventojų neskatino ieškoti alternatyvų ir įsirengti saulės elektrinių. Kai aplinkybės staiga pasikeitė – energijos kainos pasiekė neregėtas aukštumas – visuomenėje kaip mat atsirado susidomėjimas ir pažangių naujovių paklausa. Tad apie indukcines technologijas teks išgirsti dažniau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.