Giluminės klastotės detektorius identifikavo padirbtus Volodymyro Zelenskio vaizdo įrašus

Giluminių klastočių (angl. deepfake) detektorius gali labai tiksliai aptikti suklastotus Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vaizdo įrašus. Ši aptikimo sistema galėtų ne tik apsaugoti V.Zelenskį, kuris pirmaisiais Rusijos invazijos į Ukrainą mėnesiais buvo mėginimo suklastoti vaizdo įrašus taikiniu – bet ir būti apmokyta atpažinti kitų pasaulio lyderių bei verslo magnatų suklastotus vaizdo įrašus.

 Giluminių klastočių (angl. deepfake) detektorius gali labai tiksliai aptikti suklastotus Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vaizdo įrašus.<br> 123rf iliustr.
 Giluminių klastočių (angl. deepfake) detektorius gali labai tiksliai aptikti suklastotus Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vaizdo įrašus.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2022, 1:07 PM

„Mums nereikia atskirti jūsų nuo milijardo žmonių – mums tereikia atskirti jus nuo [giluminės klastotės, kurią sukūrė] tas, kas bando jus imituoti“, – sako Hany Faridas iš Kalifornijos universiteto Berklyje, JAV.

H.Faridas kartu su Matyášu Boháčeku Johaneso Keplerio gimnazijoje Čekijoje kūrė veidų, balsų, rankų gestų bei viršutinės kūno dalies judesių aptikimo galimybes. Jų tyrimai remiasi ankstesniu darbu, kuriame sistema buvo išmokyta aptikti giluminės klastotės būdu padirbtus pasaulio lyderių – pavyzdžiui, buvusio prezidento Baracko Obamos – veidus ir galvos judesius.

M.Boháčekas ir H.Faridas kompiuterinį modelį treniravo pagal daugiau nei 8 valandas vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuotas V.Zelenskis, ir kurie anksčiau buvo paskelbti viešai.

Aptikimo sistema atidžiai išnagrinėjo daugybę 10 sekundžių trukmės klipų, paimtų iš vieno vaizdo įrašo – ji analizavo iki 780 elgesio bruožų. Jei sistema pažymi, kad keli to paties vaizdo įrašo klipai yra suklastoti, tai yra signalas žmonėms analitikams atidžiau į juos pažvelgti.

Remdamasis tikrais vaizdo įrašais, pagal kuriuos dirbtinis intelektas yra apmokytas, jis sugeba nustatyti, kada kas nors neatitinka įprastų asmens įpročių. „[Jis] gali pasakyti: „Pastebėta, kad prezidentui Zelenskiui keliant kairę ranką, dešinysis antakis pakyla, o mes to [vaizdo įraše] nematome“, – pasakoja H.Faridas.

Pasak tyrime nedalyvavusio Siwei Lyu iš Niujorko Bafalo universiteto (JAV), kuris atlieka holistinę galvos ir viršutinės kūno dalies analizę, šis detektorius itin tinka manipuliuotiems vaizdo įrašams aptikti ir galėtų papildyti komerciškai prieinamus giluminių klastočių detektorius, kurie daugiausia dėmesio skiria mažiau intuityviems pikselių ir kitų vaizdo savybių modeliams aptikti.

„Iki šiol nesame matę nė vieno giluminės klastotės generavimo algoritmų pavyzdžio, kurie galėtų sukurti tikroviškas žmogaus rankas ir pademonstruoti tikro žmogaus lankstumą bei gestus“, – sako S.Lyu. Tai suteikia naujausiam detektoriui pranašumą gaudant šiandienines gilumines klastotes, kurios nesugeba įtikinamai užfiksuoti veido išraiškų ir kitų kūno judesių sąsajų, kai žmogus kalba – ir potencialiai gali aplenkti greitą giluminių klastočių technologijų pažangos tempą.

Kai buvo išbandytas su trimis giluminių klastočių vaizdo įrašais, kuriuose buvo pakeisti V.Zelenskio burnos judesiai ir sakomi žodžiai (užsakytais Delavere įsikūrusios bendrovės „Colossyan“, kuri siūlo užsakomuosius vaizdo įrašus su dirbtiniu intelektu sukurtais aktoriais), detektorius pasiekė 100 proc. tikslumą. Panašiai detektorius nepriekaištingai veikė ir su tikrąja gilumine klastote, kuri buvo paskelbta 2022 m. kovą.

Tačiau daug laiko reikalaujantis mokymo procesas, kuriam reikia kelių valandų vaizdo įrašo kiekvienam dominančiam asmeniui, yra mažiau tinkamas giluminėms klastotėms, kuriuose dalyvauja paprasti žmonės, identifikuoti. „Ateities tikslas būtų, kaip priversti šias technologijas veikti mažiau pažeidžiamų asmenų atveju, kai nėra tiek daug vaizdo duomenų“, – sako M.Boháčekas.

Tyrėjai jau sukūrė kitą giluminių klastočių detektorių, skirtą netikriems JAV prezidento Joe Bideno vaizdo įrašams atpažinti – ir svarsto galimybę sukurti panašius modelius, skirtus tokiems viešiems asmenims, kaip Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, Kinijos prezidentui Xi Jinpingui ir milijardieriui Elonui Muskui. Jie planuoja savo detektorių pasiūlyti tam tikroms naujienų organizacijoms ir vyriausybėms.

Tyrimas skelbiamas žurnale PNAS.

Parengta pagal „New Scientist“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.