Kaip 5G ryšys susijęs su gausesniu kokybišku derliumi?

Kol nedidelė gyventojų dalis, bijanti pažangos, matuojasi folijos šalmus ir taip siekia apsisaugoti nuo 5G ryšio, inovatoriai iš viso pasaulio vysto technologijas kaimo vietovėms lenkdamos ateities ryšio infrastruktūros plėtros greitį. Nors per televiziją dažniausiai klausomės debatų apie 5G ryšio teikiamas galimybes tokias kaip autonominių automobilių valdymas ar kitką, retas pagalvojame, kad šis ypač spartus interneto ryšis padarys didelę teigiamą įtaką regionų vietovėms ir visai maisto vertės grandinei.

 5G ryšio technologija prisidės taip pat ir prie regionų plėtros ir žemės ūkio modernizavimo.
 5G ryšio technologija prisidės taip pat ir prie regionų plėtros ir žemės ūkio modernizavimo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2022, 4:12 PM

Skaitmeninis atotrūkis stabdo ekonomiką

Turbūt kiekvienas esame susidūręs su situacija, kai nuvykę į atokesnį regioną žiūrėdami į telefono ekraną nejučia imame nervintis, kadangi silpnesnis interneto ryšis negali užtikrinti įprasto informacijos perdavimo greičio. Prastesnis duomenų perdavimo greitis turi reikšmingos įtakos inovacijų ekosistemų kūrimuisi, verslo plėtrai bei startuolių steigimui. Kaip teigia tarptautinės iniciatyvos „XGain“ ekspertai, atidžiau panagrinėjus situaciją įvairiose kaimo ir pajūrio vietovėse Europoje galima aiškiai identifikuoti, kad skaitmeninis atotrūkis tarp šių vietovių ir miestų dėl nepakankamai spartos ryšio yra daugiašalė problema, stabdanti atskirų šalių ir visos ES ekonominį vystymąsi.

Vis dėlto, tiek kalbinti ekspertai praktikai, tiek mokslo institucijų atstovai yra įsitikinę, kad spartaus belaidžio 5G ryšio plėtra ne tik panaikins esantį atotrūkį, bet ir prisidės prie kaimiškų bendruomenių kasdienio gyvenimo gerinimo, sukurs prielaidų naujiems verslo modeliams regionuose ir padarys didžiulę įtaką skatinant ūkininkus skaitmenizuoti savo veiklą.

Dažnai diskutuojama, kas turi atsirasti pirmiau: infrastruktūra ar kompetencijos? Matydami aiškią 5G ryšio plėtros kryptį, „XGain“ iniciatyvoje dalyvaujantys tarptautiniai ekspertai iš net 17 Europos valstybių siekia sukurti vieningą ir vartotojui patogų standartinį žinių perdavimo įrankį, kuris palengvintų naujų inovatyvių verslo modelių kūrimąsi, padėtų pasirinkti tinkamas konkrečiam atvejui technologijas bei suteiktų pagalbą diegiant pasirinktus pažangius sprendimus, kurie anksčiau nebuvo galimi dėl nepakankamos interneto ryšio spartos.

Dėmesys Lietuvos regionams

Projekto iniciatoriai daug dėmesio nori skirti Lietuvos regionams, kadangi mato teigiamas 5G ryšio plėtros tendencijas mūsų šalyje bei pažymi esantį neišnaudotą potencialą. Visų pirma, akcentuojama, kad net pusėje Lietuvos dirbamo ploto auginamos grūdinės kultūros tokios kaip kviečiai, rugiai bei miežiai. Be to, mūsų šalies inovatoriai rinkai siūlo pažangias technologijas, kurios pasitelkus dronus ar lėktuvus su hiperspektrinėmis kameromis bei pažangius dirbtinio intelekto algoritmus padeda įvertinti ir suprasti augalų būseną bei sveikatą dar latentinėje fazėje, nustatyti esančių medžiagų kiekį, įvairias ligas, stresą ir t.t.

Kaip teigia įmonės „ART21“ savininkas Augustas Alešiūnas, šiandien problema yra duomenų perdavimo greitis. „Kada kalbame apie palydovinius duomenis ir jų panaudojimą ar dronais atliekamas nuotraukas – tai nėra išskirtinė naujiena rinkoje. Pagrindinė šios iniciatyvos metu kuriama inovacija – sprendimai, kurių rinka šiandien dar neturi. Atsiradus naujai 5G ryšio infrastruktūrai, šios naujovės leis įgalinanti pažangiausias technologijas sparčiam labai didelių duomenų perdavimui realiu laiku. Tai išspręstų pagrindinį ūkininkų poreikį – gauti duomenis esamuoju laiku, kam dabar neturime nei technologinės, nei techninės infrastruktūros“, – pasakojo didžiausių Baltijos šalyse agromaisto inovacijų dirbtuvių savininkas A. Alešiūnas.

Paprasčiau tariant, šios iniciatyvos rezultatas leis naudojant 5G ryšį net ir atokiausiose vietovėse atlikti laukų skenavimus ir iškart ar, blogiausiu atveju (jei būtų ryšio trūkinėjimų), vos baigus skrydį, gauti apdorotus rezultatus. Tai suteiks galimybę ūkininkams priimti sprendimus nedelsiant ir užtikrins didesnį produktyvumą ir derlių.

Kam bus skiriamas dėmesys Europoje?

Iniciatyvos „XGain“ lyderiai yra užsibrėžę tikslą panaikinti skaitmeninį atotrūkį tarp miesto, kaimo ir pakrančių regionų mažiausiai 12-oje šalių. Jei Lietuvoje bus koncentruojamasi į žemės ūkį, Kroatijoje dėmesys bus telkiamas į duomenų perdavimą iš atviroje jūroje esančių jutiklių į centrinę stebėjimo sistemą krante. Graikijoje, pavyzdžiui, bus testuojamas ryšio perdavimas robotams, kurie kaimo vietovėse sieks teikti sveikatos ir gerovės užtikrinimo paslaugas ten gyvenantiems žmonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.