Atrastas seniausias pasaulyje „tikrasis“ škotiškas tartanas

Seniausiam pasaulyje išlikusiam „tikram“ škotų tartanui yra daugiau nei 400 metų – ir nors dabar jis jau išblukęs, kadaise buvo žalios, rudos, raudonos ir geltonos spalvų, atskleidė nauja šimtmečių senumo audinio analizė.

 Seniausiam pasaulyje išlikusiam „tikram“ škotų tartanui yra daugiau nei 400 metų – ir nors dabar jis jau išblukęs, kadaise buvo žalios, rudos, raudonos ir geltonos spalvų, atskleidė nauja šimtmečių senumo audinio analizė.<br> Škotijos tartanų tarnybos nuotr.
 Seniausiam pasaulyje išlikusiam „tikram“ škotų tartanui yra daugiau nei 400 metų – ir nors dabar jis jau išblukęs, kadaise buvo žalios, rudos, raudonos ir geltonos spalvų, atskleidė nauja šimtmečių senumo audinio analizė.<br> Škotijos tartanų tarnybos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 3, 2023, 1:14 PM

Tartanas Glen Affrico durpyne – Škotijos aukštumų vietovėje, nusėtoje miškais, ežerais ir pelkėmis – buvo rastas dar XX a. aštuntajame dešimtmetyje, tačiau dabar pirmą kartą mokslininkai atliko jo dažų analizę ir tyrimus radioaktyviąja anglimi.

Tartanas yra specifinis tekstilės audinys, gaminamas iš spalvotų vilnonių siūlų, išaustų susikertančiomis horizontaliomis ir vertikaliomis juostomis. Vietos, kuriose spalvotos juostos susikerta, sudaro simbolines įstrižas linijas, ir tokie spalvoti blokai sudarydami linijų ir kvadratų raštą kartojasi. Nuo XIX a. skirtingi tartano raštai siejami su konkrečiais škotų klanais.

55 x 43 cm dydžio tartano atraiža buvo rasta durpyne, esančiame už vos 31 km į vakarus nuo garsiojo Lochneso ežero. Šioje pelkėje daug negyvų augalų (pavyzdžiui, samanų), ir tai lemia didelį rūgštingumą bei mažą deguonies kiekį, kas padeda išsaugoti organines medžiagas tūkstantmečius. Visoje Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje esančiuose durpynuose aptinkama išlikusios medienos, maisto produktų (konkrečiai – sviesto) ir net žmonių kūnų.

Prieš tirdami Glen Affrico tartaną, mokslininkai kruopščiai nuvalė nuo jo durpių dėmes. Tada Škotijos nacionaliniame muziejuje pasitelkiant didelės skiriamosios gebos skaitmeninį mikroskopą buvo atlikta siūlų dažų analizė. Mokslininkai nustatė keturias spalvas, kurios buvo išgautos natūraliais dažikliais – pavyzdžiui, dažine mėlžole (Isatis tinctoria): garstyčių šeimai priklausančiu žydinčiu augalu, kuris gali būti naudojamas kaip mėlynas dažiklis.

Pareiškime teigiama, kad dirbtinių dažiklių nebuvimas leido manyti, jog tartanas datuojamas anksčiau nei 1750 m.

Vėliau Škotijos universitetų aplinkos tyrimų centro (SUERC) Radioaktyviosios anglies laboratorijoje buvo atlikti papildomi tyrimai. Labiausiai tikėtina, kad tartano atraiža yra iš 1500–1600 m., todėl tai yra seniausias Škotijoje rastas „tikrasis tartanas“.

„Nors apie Glen Affrico tartaną galime kelti teorijas, – pareiškime teigia Škotijos tartanų tarnybos tyrimų ir kolekcijų vadovas Peteris MacDonaldas, – mes nežinome, kam jis priklausė“. Specialistas sako, kad spėjant pagal audinio grubumą, tai greičiausiai buvo drabužis, kurį kas nors dėvėjo dirbdamas lauke.

Ankstesnių galimų tartanų pavyzdžių rasta Anglijoje. Prieš šimtmetį Škotijoje, netoli Antonino sienos, buvo rastas vadinamasis Falkirko tartanas, datuojamas trečiuoju mūsų eros amžiumi – įdėtas į keraminį indą su tūkstančiais romėniškų monetų. Nors šis audinys buvo dvispalvis, jo raštas yra paprastai languotas ir nėra jokių įrodymų, kad siūlai būtų buvę dažyti – o tai reiškia, kad tai nėra „tikrasis tartanas“.

„Glen Affrico tartanas neabejotinai yra nacionalinės ir istorinės reikšmės kūrinys“, – teigia Škotijos tartanų valdybos pirmininkas Johnas McLeishas. – Nėra kito žinomo išlikusio šio laikotarpio tartano fragmento. Tai nepaprastas atradimas, nusipelnęs nacionalinio dėmesio ir išsaugojimo“.

Naujai datuotas tartano fragmentas nuo balandžio 1 d. bus eksponuojamas Škotijos dizaino muziejuje „V&A Dundee“ esančioje tartanų parodoje.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.