Sukūrė „superputas“: gali valyti išsiliejusią naftą ir apsaugoti nuo bakterijų

Džordžijos universiteto (JAV) mokslininkai sukūrė „superputas“, kurias būtų galima naudoti ne tik išsiliejusiai naftai valyti, bet ir apsaugoti medicininių implantų vietas nuo infekcijų.

 Medžiaga įsiurbia aliejų ir atstumia vandenį - ir dar ji yra antibakterinė.<br> Ch. Smitho / Džiordžijos universiteto nuotr.
 Medžiaga įsiurbia aliejų ir atstumia vandenį - ir dar ji yra antibakterinė.<br> Ch. Smitho / Džiordžijos universiteto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2023, 1:06 PM, atnaujinta May 7, 2023, 1:07 PM

Trimatę medžiagą, kurią sukūrė dr. Hitesh Handa vadovaujama komanda, sudaro polidimetilsiloksano matrica, papildyta grafeno nanodalelėmis ir antibakterinėmis vario mikrodalelėmis. Dėl šių priedų putos įgauna stambią akytą struktūrą, kuri yra hidrofobinė (atstumianti vandenį ) ir oleofilinė (pritraukianti aliejus).

Kai iš putų pagamintos kempinėlės buvo įdėtos į naftos produktais užterštą vandenį, jos adsorbuodavo naftą – bet vandens neprisigerdavo. Iš putų pašalinus adsorbuotą naftą, kempines buvo galima panaudoti dar daug kartų.

Nustatyta, kad kempinės kartu su nafta sugeria ir kitus nepolinius vandenį teršiančius skysčius – pavyzdžiui chloroformą, druskos rūgštį ir kitus organinius teršalus. O dėl vario mikrodalelių žuvo visos bakterijos, kurios patyrė sąlytį su putomis.

Atsižvelgdami į šią funkciją, mokslininkai taip pat mano, kad ploni medžiagos sluoksniai galėtų būti naudojami medicininių implantų paviršiui padengti. Tokios putos galėtų sumažinti infekcijos tikimybę ne tik naikindamos bakterijas, bet ir atstumdamos skysčius – pavyzdžiui, kraują.

„Dabartiniai medicinos prietaisai gali būti nesunkiai užkrėsti, – sakė dr. H.Handa. – Įdėjus bet kokį medicininį prietaisą į kūną, baltymai yra pirmas dalykas, kuris prilimpa prie paviršiaus, ir jie veikia kaip klijai, leidžiantys prilipti kraujui ar bakterijoms. Taigi, jei galime sustabdyti baltymų adsorbciją, pusė mūšio jau laimėta“.

Galiausiai, kaip papildomas prizas – grafeno nanodalelės putose padaro jas elektrai laidžias, todėl padidėja jų panaudojimo galimybės.

Tyrimai aprašyti neseniai žurnale „ACS Applied Materials & Interfaces“ paskelbtame straipsnyje.

Parengta pagal „New Atlas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?