Kasdienės kelionės į darbą ir atgal gali būti žalingos: mokslininkai paaiškina, kodėl

Per COVID-19 pandemiją žmonės išmoko dirbti iš namų, tačiau dabar daugybė įmonių kviečia savo darbuotojus sugrįžti į biurus. „ScienceAlert“ rašo, kad, nors darbas biure gali būti naudingas dėl socialinių ryšių, ilgos kelionės į darbą siejamos su mažesniu fiziniu aktyvumu, antsvoriu ir miego problemomis.

Nors darbas biure gali būti naudingas dėl socialinių ryšių, ilgos kelionės į darbą siejamos su mažesniu fiziniu aktyvumu, antsvoriu ir miego problemomis.<br>123rf nuotr.
Nors darbas biure gali būti naudingas dėl socialinių ryšių, ilgos kelionės į darbą siejamos su mažesniu fiziniu aktyvumu, antsvoriu ir miego problemomis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2023, 10:07 AM, atnaujinta May 10, 2023, 7:32 PM

Neseniai atliktame tyrime dalyvavo apie 13 tūkstančių 16–64 metų amžiaus žmonių. Mokslininkai ištyrė įvairius gyvenimo būdo veiksnius, įskaitant fizinį aktyvumą, rūkymą, alkoholio vartojimą ir svorį, taip pat stresą darbo vietoje ir esamą sveikatos būklę.

Tyrėjai taip pat atsižvelgė į atstumą tarp kiekvieno dalyvio namų ir darbovietės, taip pat socialinę ir ekonominę padėtį.

Rezultatai rodo, kad į darbą keliaujant daugiau nei 3 km, didėja fizinio neveiklumo ir antsvorio tikimybė, taip pat miegas būna prastesnis. Žmonės, kurie dirba daugiau nei 40 valandų per savaitę ir važinėja daugiau nei penkias valandas per savaitę, taip pat yra labiau linkę į fizinį neveiklumą ir miego problemas. Tuo tarpu tyrimo dalyviai, dirbantys aukšto socialinio ir ekonominio statuso vietovėse arba šalia barų, dažniau turi problemų su alkoholiu.

Mokslininkai pastebėjo, kad dalyviai, į darbą keliaujantys 3 km ar mažiau, buvo fiziškai aktyvesni. Tai – savaime aišku. Trumpesnis atstumas lengviau įveikiamas pėsčiomis ar dviračiu. Be to, trumpiau laiko praleidę keliaudami žmonės lengviau randa laiko pasportuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.