Mokslininkai: šie ženklai rodo, kad kažkas jaučia jums potraukį

Kaip sužinoti, ar kas nors jumis žavisi? Naujo psichologinio patraukio ir elgesio tyrimo rezultatai gali padėti.

Paskelbtame tyrime atlikta analizė apie subtilius ženklus, kurie išduoda, kad mus kas nors traukia.<br>123rf nuotr.
Paskelbtame tyrime atlikta analizė apie subtilius ženklus, kurie išduoda, kad mus kas nors traukia.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2023, 8:41 PM

Žurnale „Psychological Bulletin“ paskelbtame tyrime atlikta „išsamiausia kada nors atlikta analizė“ apie subtilius ženklus, kurie išduoda, kad mus kas nors traukia. Tyrėjai išnagrinėjo daugiau nei 50 skirtingų empirinių tyrimų, kuriuose daugiausia dėmesio skirta potraukiui ir su tuo susijusiam neverbaliniam elgesiui, o taip pat atsižvelgė į skirtumus tarp skirtingų pasaulio kultūrų.

Jie nustatė, kad toks elgesys kaip akių kontaktas, šypsena, juokas ir pokalbio užmezgimas buvo susijęs su trauka daugumoje pasaulio kultūrų. Vakarų kultūrose kito žmogaus elgesio mėgdžiojimas ir galvos linksėjimas taip pat buvo laikyti stipriais flirto indikatoriais.

„Yra specifinis elgesio, susijusio su simpatija, rinkinys, ir tą patį elgesio rinkinį galima pritaikyti visoms pasaulio kultūroms“, – teigia pagrindinis autorius R. Matthew Montoya.

Tarp trauką identifikuojančių požymių taip pat buvo pastebėtas toks elgesys, kuris leidžia manyti, kad atsiranda pasitikėjimas ir ryšys – pavyzdžiui fizinis artumas ir noras kalbėtis.

„Kai mums kas nors patinka, elgiamės taip, kad jie imtų mumis pasitikėti, – aiškina M.Montoya. - Žvelgiant iš šios perspektyvos, mes taip elgiamės, siekdami padidinti bendrumo, tarpusavio priklausomybės ir įsipareigojimo susitarimui lygį“.

Tyrėjai taip pat sugriovė kai kuriuos paplitusius mitus apie tam tikrą elgesį, kartais siejamą su flirtu. Jie nerado įrodymų, kad patraukis būtų siejamas su žaidimu plaukais, antakių pakėlimu, rankų gestais, atvira kūno poza ar pasilenkimu link žmogaus.

Tyrėjai mano, kad tokio elgesio supratimas padės ne tik per pasimatymą – išvadas galima pritaikyti ir ne romantiškiems santykiams, nesvarbu, ar tai būtų tiesiog draugystė, ar teigiamų santykių palaikymas su kolegomis darbe.

„Tai, ar mes taip elgiamės, mažai ar visai nesusiję su romantiškais troškimais, – sakė R.M.Montoya. – Šis elgesys taikomas gydytojams bendraujant su pacientais, tėvams bendraujant su vaikais arba pardavėjams bendraujant su klientais.“

Parengta pagal „IFLScience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.