Išsiaiškino, kodėl vienus žmones uodai puola labiau nei kitus – prisideda ir mityba

Žurnale „Current Biology“ paskelbtame tyrime Johnso Hopkinso maliarijos tyrimų instituto ir Medicinos mokyklos mokslininkai bendradarbiavo su Machos tyrimo fondo institutu Zambijoje, siekdami išsiaiškinti, kokios įvairių žmogaus kūno kvapų savybės yra patrauklesnės uodams.

Mokslininkai sužinojo pagrindinę žmogaus kūno kvapo sudedamąją dalį, kuri gali būti ypač traukianti uodus<br>123rf nuotr.
Mokslininkai sužinojo pagrindinę žmogaus kūno kvapo sudedamąją dalį, kuri gali būti ypač traukianti uodus<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-03 16:57

Tyrimo metu buvo naudojamas 20 x 20 metrų dydžio tinklelinį narvas, kuriame buvo šimtai afrikietiškų maliarinių uodų. Nepaisant pavadinimo, uodai nebuvo užsikrėtę maliarija.

Aplink narvą buvo įrengtos aštuonios palapinės, kurių kiekviena skirta vienam žmogui. Šios palapinės sujungtos su narvu taip, kad uodai galėtų justi žmogaus kūno kvapą.

Tyrėjai nustatė, kad uodai traukė prie žmogaus kūno kvapo, kuriame „santykinai daugiau lakiųjų karboksirūgščių“, įskaitant sviesto rūgštį. Sviesto rūgštis yra riebalų rūgštis, kurią gamina žmonių žarnynas, tačiau jos natūraliai yra ir svieste, sūriuose ir kituose panašiuose produktuose – pavyzdžiui parmezane, piene, jogurtuose ir grietinėlėje, teigiama atskirame tyrime, paskelbtame žurnale „National Library of Medicine“. Šios rūgšties taip pat galima rasti kai kuriuose fermentuotuose maisto produktuose – pavyzdžiui raugintuose kopūstuose ir marinuotuose agurkuose.

Uodus mažiau traukė kūno kvapas, kuriame nebuvo karboksirūgščių ir kuris buvo „praturtintas monoterpenoidu eukaliptoliu“, – nustatė tyrėjai. Amerikos chemikų draugijos duomenimis, eukaliptolio galima rasti arbatmedžio aliejuje ir sėjamosiose kanapėse.

„PubChem“ duomenimis, šio junginio taip pat dažnai būna burnos skalavimo skysčiuose ir kosulį slopinančiuose vaistuose.

„Šis atradimas atveria galimybes kurti masalus arba repelentus, kurie gali būti naudojami spąstuose, siekiant sutrikdyti uodų elgesį ieškant kraujo šaltinio ir taip kontroliuoti maliarijos pernešėjus regionuose, kuriuose ši liga yra endeminė“, – CNN sakė vienas iš straipsnio bendraautorių Edgaras Simulundu.

Parengta pagal „Business Insider“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.