Sugauta rekordinė auksinė žuvelė – pasaulis tokios dar nematė

Rekordinio dydžio auksinė žuvelė sugauta Šampanėje (Prancūzija), kur žvejys ištraukė 30 kilogramų sveriantį laimikį. Karpių augintojai prieš 20 metų paleido į laisvę šią žuvelę, vardu Morka, ir nuo to laiko ji tapo viena didžiausių auksinių žuvelių pasaulyje.

Rekordinio dydžio auksinė žuvelė sugauta Šampanėje (Prancūzija).<br>„Bluewater Lakes“ nuotr.
Rekordinio dydžio auksinė žuvelė sugauta Šampanėje (Prancūzija).<br>„Bluewater Lakes“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 26, 2023, 10:30 AM

Auksinė žuvelė yra karpžuvių būrio žuvis, priklausanti karpinių šeimai. Jų būna įvairiausių įdomių formų, taip pat kartais jos kryžminamos su kitomis žuvimis – taip buvo ir Morkos atveju.

Būtent dėl šio Koi rūšies ir karpio sukryžminimo Morka per 20 metų išaugo iki didesnio nei 30 kg svorio, t. y. maždaug tiek pat, kiek vidutiniškai sveria 10 metų vaikas.

Andy Hackettui iš Vusteršyro (Jungtinė Karalystė) prireikė 25 minučių, kad ištrauktų auksinę žuvelę, o tai padaręs jis nusifotografavo kartu su savo laimikiu ir jį paleido.

Kaip auksinės žuvelės tampa tokios didelės?

Milžiniškas Morkos dydis primena, kad naminių žuvelių negalima paleisti į laisvę, nes kai kurių rūšių auksinės žuvelės, būdamos ištvermingos žuvys, gali užaugti tikros milžinės.

Pranešama, kad milžiniškos auksinės žuvelės kelia problemų kai kuriose Amerikos dalyse, kur jos suardo dumblo klodus ir išrauna augalus, o valdžios institucijos mano, kad dėl to iš dalies kalti naminių žuvų augintojai.

Auksinės žuvelės, paleistos į laukinius vandens telkinius, yra invazinės rūšys ir gali net išstumti vietines rūšis, nes konkuruoja su jomis dėl išteklių. Tam, kad auksinės žuvelės taptų tokios didelės, joms reikia labai daug misti, todėl jos gali užsikrėsti parazitais ir juos pernešti.

Auksinės žuvelės ėda viską, ką tik randa, ir, priklausomai nuo rūšies, gali gyventi stebėtinai ilgai.

Kokio dydžio būna auksinės žuvelės?

Auksinės žuvelės mums asocijuojasi su miniatiūriniais, mažuose akvariumuose gyvenančiais augintiniais todėl, kad jų dydį iš dalies lemia aplinka. Mažame akvariume laikomos žuvytės, maitinamos kukliu kiekiu pašaro, yra mažos ir tokios išliks, kol numirs.

Tačiau jei tą pačią auksinę žuvelę perkelsite į didelį akvariumą ir šersite dideliu kiekiu pašaro, ji greitai išaugs į daug didesnę žuvį.

Parengta pagal „IFLScience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.