Mitai apie mechatroniką: ar tikrai tai darbas su automobiliais?

Paklausus statistinio lietuvio, ką jis žino apie mechatroniką, dažniausiai išgirstum, kad tai – mechanikas, elektrikas ar automobilių remontininkas.

 Žmonės mechatroniką prilygina mechanikai, tačiau iš tiesų tai – daug platesnė sritis, apimanti ne tik mechaniką, bet ir elektroniką, elektrotechniką, loginių valdiklių programavimą.
 Žmonės mechatroniką prilygina mechanikai, tačiau iš tiesų tai – daug platesnė sritis, apimanti ne tik mechaniką, bet ir elektroniką, elektrotechniką, loginių valdiklių programavimą.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2023, 10:07 AM

Bet viskas sudėtingiau ir įdomiau, nei įsivaizduojame. Kas yra mechatronika ir kokie mitai apie ją sklando, pasakoja Vilniaus technologijų ir inžinerijos mokymo centro (TECHIN) inžinerijos kompetencijų centro vadovas Gintautas Dervinis.

1 mitas. Mechatronika – tai mechanika ir tepaluotos rankos

Žmonės mechatroniką prilygina mechanikai, tačiau iš tiesų tai – daug platesnė sritis, apimanti ne tik mechaniką, bet ir elektroniką, elektrotechniką, loginių valdiklių programavimą. Trumpai apibūdinus, tai būtų mechaninės inžinerijos, elektronikos, kompiuterių ir valdymo sistemų kombinacija.

Tad įsivaizdavimas, kad tai tepaluotas darbas nėra tiesa: moderniose gamyklose mechatronikai dirba tarsi operacinėje. Tarkim, medicinos įrangos gamybos įmonėje viskas sustyguota iki menkiausių detalių, o sterilumas – tiesiog būtinybė.

2 mitas. Mechatronikai dirba tik mechanizacijos įmonėse

Mechatronikų darbas nėra siejamas tik su automobiliais, ekskavatoriais ar kranais. Nors užsienio šalyse galima susidurti su automobilių mechatronikais. Lietuvoje vyrauja automatinių sistemų mechatronika, siekianti automatizuoti procesus ir palengvinti darbą.

Dažniausiai ji būna orientuota į modernias gamybos sistemas. O pačios įmonės gali būti įvairios: nuo baldų, tekstilės, plastiko gamybos iki skysčių išpilstymo linijų ir kepyklų, nes duonos kepimas šiandien taipogi didžiąja dalimi automatizuotas.

3 mitas. Programavimui būtinas aukštasis išsilavinimas

Programavimas – neatsiejama mechatronikų kasdienybė. Visgi tam, kad galėtum dirbti tokį darbą, nebūtina būti puikiu matematiku ar fiziku, netgi aukštasis išsilavinimas nėra būtinas: užtenka 2 metų profesinio mokymo įstaigoje ir specialistas jau gali programuoti keliomis standartizuotomis programavimo kalbomis.

Programavimas yra algoritmų sudarymas: nustatoma komandų seka, ką valdikliams daryti vienu ar kitu atveju. Visi robotai veikia pagal tam tikrus algoritmus, tad mechatronika yra ypač reikalinga specialybė, kai vis daugiau darbų perima robotai.

4 mitas. Mechatronikai nereikalingi darbo rinkai

Nors darbo skelbimuose mechatronikų nerasi, jie slepiasi po kitų pareigybių pavadinimais: dažniausiai tai būna automatikos specialistai ar elektronikos–automatikos technikai. O jų poreikis yra didžiulis.

Šiuo metu sunku rasti gamybos įmonę, kuriai nereikėtų automatikos specialistų. Todėl net mechatronikos studentai paprastai į darbo rinką įsilieja dar besimokydami – tai taip pat rodo šių specialistų poreikį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.