Skelbia išsiaiškinę, kas padeda plisti vėžiui

Vienas iš iššūkių gydant vėžį – sustabdyti jo metastazavimą – ir naujame tyrime atskleistas vienas iš pagrindinių mechanizmų, kaip tai vyksta. Dabar, žinodami apie šį mechanizmą, galbūt galėsime jį sustabdyti.

 Vienas iš iššūkių gydant vėžį – sustabdyti jo metastazavimą – ir naujame tyrime atskleistas vienas iš pagrindinių mechanizmų, kaip tai vyksta.<br> 123rf iliustr.
 Vienas iš iššūkių gydant vėžį – sustabdyti jo metastazavimą – ir naujame tyrime atskleistas vienas iš pagrindinių mechanizmų, kaip tai vyksta.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 5, 2023, 5:08 PM

Šio naujai atrasto proceso raktas yra GRP78 – vadinamasis šaperono baltymas. Tai baltymas, kuris padeda sulankstyti arba išskleisti didesnius baltymus, iš esmės juos sukuria (arba suardo) – o tai turi įtakos jų biologiniam aktyvumui ir funkcionalumui.

Pietų Kalifornijos universiteto (JAV) Kecko medicinos mokyklos vadovaujama komanda nustatė, kad vėžinės ląstelės gali pasisavinti GRP78 ir naudodamos šį baltymą, toliau plisti organizme bei priešintis gydymui.

Taip atsitinka dėl to, kad kai patiria stresą, baltymas migruoja. GRP78 paprastai randamas ląstelės endoplazminio tinklo dalyje – tačiau šis tyrimas rodo, kad jis juda į branduolį ir keičia ląstelės elgseną.

„Tai, kad GRP78 yra branduolyje ir kontroliuoja genų raišką, yra visiška staigmena, – sako Kalifornijos universiteto biochemikė ir molekulinė biologė Amy Lee. – Kalbant apie pagrindinius vėžinių ląstelių mechanizmus, tai yra naujovė, kurios, mano žiniomis, niekas anksčiau nėra pastebėjęs“.

Atradimas padarytas analizuojant, kaip GRP78 reguliuoja geną EGFR, jau anksčiau susietą su vėžiu. GRP78 migracijai patvirtinti buvo naudojami pažangūs 2D ir 3D vaizdavimo metodai, įskaitant konfokalinę mikroskopiją, kai siekiant padidinti skiriamąją gebą, naudojami atskiri šviesos pluoštai.

Vėliau buvo naudojami kiti metodai, įskaitant RNR sekos nustatymą (ląstelių aktyvumo momentinės nuotraukos darymas) – kad būtų galima išsamiau išsiaiškinti, ką iš tikrųjų daro GRP78 baltymas. Paaiškėjo, kad pagrindiniai genai, kuriuos jis reguliavo, buvo susiję su ląstelių migracija ir invazija.

Kitas svarbus mokslininkų atradimas – kaip GRP78 jungiasi arba sąveikauja su kitu ląstelės baltymu ID2. Atrodo, kad GRP78 neleidžia ID2 atlikti savo įprasto darbo – riboti su ląstelių migracija susijusių genų, įskaitant EGFR, aktyvumą.

Nors visa tai gali atrodyti labai techniška, supratę, kaip tokie baltymai kaip GRP78 veikia vėžio metastazių atžvilgiu, mokslininkai gali pradėti galvoti, kaip juos kontroliuoti. Pavyzdžiui, sustabdę GRP78 judėjimą arba užblokavę ID2, galėtume užkirsti kelią vėžio ląstelių plitimui.

Norint pasiekti šį etapą, reikės atlikti dar daug tyrimų, tačiau atradimų, susijusių su vėžio augimu – nesvarbu, kaip jis patenka į kraują ar plinta į kaulus – padaroma nuolat.

„Tai nauja koncepcija, – sako A.Lee. – Pats baltymas yra kareivis, kuris atlieka darbą, tačiau dabar mes galvojame, kad tai susiję ne tik su kareiviu, bet ir su tuo, kur jis yra dislokuotas“.

Tyrimas paskelbtas žurnale PNAS.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.