Išrado alkoholiu varomą robotą

Robotai paprastai maitinami baterijomis ar iš įprasto kištukinio elektros lizdo. Tačiau „RoBeetle“ yra šiek tiek kitoks. Šis vabzdžio dydžio mikrorobotas (sveria mažiau nei 1 gramą) yra varomas metanoliu – alkoholio rūšimi, paprastai randama tirpikliuose ir antifrize.

 „RoBeetle“ sveria tik 88 miligramus ir gali gabenti daiktus, kurių svoris 2,6 karto viršija jo paties svorį.<br> Yang ir kt. nuotr.
 „RoBeetle“ sveria tik 88 miligramus ir gali gabenti daiktus, kurių svoris 2,6 karto viršija jo paties svorį.<br> Yang ir kt. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 13, 2023, 4:58 PM

Tokiuose skystuose degaluose, kaip metanolis, viename tūrio vienete yra daugiau energijos nei akumuliatoriuose – ypač mažais mastais. Tai reiškia, kad metanoliu varomiems mikrobotams nereikia papildomo išorinio energijos šaltinio – pavyzdžiui, laidų ar elektromagnetinių laukų. Todėl teoriškai jie galėtų judėti savarankiškiau nei elektra varomi analogiški robotai.

2020 m. mokslininkai sukūrė mažyčius dirbtinius raumenis, kurie gali susitraukti ir atsipalaiduoti – visai kaip tikri. Sistemoje naudojami nikelio ir titano lydinio laidai, padengti platinos milteliais, kurie pagreitina metanolio garų degimą. Dėl to susidaro šiluma, kuri priverčia roboto kojose esančias vielutes sutrumpėti, o atvėsus – vėl išsitęsti, taip skatindama „RoBeetle“ judėjimą.

„RoBeetle“ sveria tik 88 miligramus ir gali gabenti daiktus, kurių svoris 2,6 karto viršija jo paties svorį, žurnale „Science Robotics“ pasakoja išradimo kūrėjai. Jis gali gabenti papildomus 95 miligramus degalų, kurie galėtų aprūpinti robotą energija iki 2 valandų. Konstruktas taip pat gali kopti į šlaitus ir judėti įvairios tekstūros paviršiais, įskaitant stiklą, putplastį ir betoną.

Dabar mokslininkams reikia išsiaiškinti, kaip papildyti roboto degalų atsargas, kad jis turėtų nepertraukiamą maitinimą ilgesnį laiką. Jei jiems pavyktų užprogramuoti „RoBeetle“ bendrauti su žmogumi operatoriumi, metanoliu varomi mikrobotai vieną dieną galėtų veikti kaip dirbtiniai apdulkintojai – arba padėti atlikti sudėtingas chirurgines operacijas.

Parengta pagal Science.org

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.