Ar senovės egiptiečiai tikrai tuokėsi su savo artimais giminaičiais? Atsakymas gali nustebinti

Ramzis II vedė savo dukterį, o Kleopatra VII – savo brolį, tačiau kiek dažnos buvo tokios santuokos karališkosiose ir paprastų žmonių šeimose?

Senovės Egipto žmonės – ir karališkieji, ir nekarališkieji – tuokėsi su savo giminaičiais, tačiau detalės skyrėsi priklausomai nuo laikotarpio ir socialinės padėties.<br>123rf nuotr.
Senovės Egipto žmonės – ir karališkieji, ir nekarališkieji – tuokėsi su savo giminaičiais, tačiau detalės skyrėsi priklausomai nuo laikotarpio ir socialinės padėties.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2023, 12:53 PM, atnaujinta Aug 29, 2023, 12:56 PM

Dažnai sakoma, kad senovės Egipto karališkoji šeima tuokdavosi tarpusavyje – faraonai vesdavo savo seseris, o kartais net ir savo atžalas. Tačiau ar šis teiginys yra teisingas?

Atsakymas yra teigiamas: senovės Egipto žmonės – ir karališkieji, ir nekarališkieji – tuokėsi su savo giminaičiais, tačiau detalės skyrėsi priklausomai nuo laikotarpio ir socialinės padėties.

Tarp gyventojų brolių ir seserų santuokos buvo dažnos tuo metu, kai Egiptą kontroliavo romėnai – nuo 30 m. pr. m. e. iki 395 m., tačiau, kaip rodo senoviniai dokumentai, ankstesniais laikotarpiais jos buvo retesnės.

Senovės Egipto karališkosios šeimos nariai kartais tuokdavosi su savo broliais ir seserimis – tokia praktika galėjo atspindėti religinius įsitikinimus, o faraonai kartais vesdavo savo pačių dukteris.

„Klausimas apie incesto praktiką Senovės Egipte sukėlė daug diskusijų“, – sakė Buenos Airės (Argentina) universiteto ir Argentinos nacionalinės mokslinių tyrimų tarybos (CONICET) mokslininkas Marcelo Campagno.

Egipto valdovų, kurie buvo susituokę su savo seserimis ir broliais, pavyzdžiai:

  • Senusretas I (valdė apie 1961–1917 m. pr. m. e.) buvo vedęs savo seserį Neferu,
  • Amenchotepas I (valdė apie 1525 m. pr. m. pr. m. e. – 1504 m. pr. m. e.) buvo vedęs savo seserį Ahmozę-Meritamun,
  • Kleopatra VII (valdė apie 51 m. pr. m. e. – 30 m. pr. m. e.) buvo ištekėjusi už savo brolio Ptolemėjo XIV, iki kol šis buvo nužudytas.

Taip pat būta atvejų, kai faraonai vesdavo savo dukteris, pavyzdžiui, Ramzis II vedė vieną iš savo dukterų Meritamen.

Egipto faraonai dažnai turėdavo po kelias žmonas ir suguloves, o iš incestinių santuokų kartais gimdavo vaikų. Kai kurie mokslininkai daro prielaidą, kad prie Tutanchamono sveikatos problemų prisidėjo kraujomaiša, 2010 m. žurnale „JAMA“ paskelbtame straipsnyje rašė buvusio Egipto antikvarinių vertybių ministro Zahi Hawasso vadovaujama grupė ir kolegos.

Brolio ir sesers santuoka

Daugelis karališkųjų egiptiečių sudarė brolio ir sesers santuokas, norėdami imituoti Ozyrio ir Izidės – dviejų egiptiečių dievų, kurie buvo vienas su kitu susituokę brolis ir sesuo, – praktiką, rašo „Live Science“.

„Ozyris buvo vienas svarbiausių Egipto religijos dievų. Pagal kai kurias senovės egiptiečių kosmogonijas jo sutuoktinė Izidė taip pat buvo jo sesuo, – sakė Birmingemo universiteto (Jungtinė Karalystė) egiptologijos dėstytoja Leire Olabarria. – Taigi karališkieji asmenys sudarydavo santuokas su artimaisiais giminaičiais, kad mėgdžiotų Ozyrį ir Izidę ir įtvirtintų savo, kaip dievų, įvaizdį.“

M.Campagno sutiko, kad Ozyrio ir Izidės santuoka padeda paaiškinti, kodėl Egipto karališkoji šeima praktikavo brolių ir seserų santuokas.

Panašu, kad tarp ne karališkųjų asmenų brolių ir seserų santuokos paplito tik romėnų valdymo laikais, sakė ekspertai.

L.Olabarria teigė, kad gali būti sunku nustatyti brolio ir sesers santuokas po Naujosios Egipto karalystės pradžios (maždaug 1550 pr. m. e. – 1070 pr. m. e.), nes pasikeitė egiptietiškų žodžių vartojimas. Pavyzdžiui, „terminas „snt“ paprastai verčiamas kaip „sesuo“, tačiau Naujojoje Egipto karalystėje jis pradėtas vartoti ir žmonai ar meilužei“, – sakė L.Olabarria.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.