Mokslininkai atrado cheminę medžiagą, kuri gali daryti įtaką moterų alkoholio vartojimui

Mokslininkai nustatė, kad dėl smegenyse esančios cheminės medžiagos alkoholio skonis moterims yra kartus – ir tai gali paaiškinti skirtingus lyčių alkoholio vartojimo įpročius. Šis atradimas gali padėti sukurti naujus gydymo būdus, kurie padėtų moterims pažaboti besaikį alkoholio vartojimą.

 Šis atradimas gali padėti sukurti naujus gydymo būdus, kurie padėtų moterims pažaboti besaikį alkoholio vartojimą.<br> 123rf nuotr.
 Šis atradimas gali padėti sukurti naujus gydymo būdus, kurie padėtų moterims pažaboti besaikį alkoholio vartojimą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2023, 9:36 AM

Pasaulyje nuo alkoholio vartojimo kasmet miršta apie 3 mln. žmonių. Ankstesniuose tyrimuose buvo pastebėti vyrų ir moterų piktnaudžiavimo alkoholiu ir priklausomybės nuo jo skirtumai – tačiau naujesni tyrimai rodo, kad per pastaruosius 20 metų tarp moterų padaugėjo rizikingo alkoholio vartojimo įpročių – pavyzdžiui, besaikio gėrimo.

Molekuliniu lygmeniu neuropeptidinis baltymas CART yra susijęs su įvairiomis fiziologinėmis ir patofiziologinėmis funkcijomis, įskaitant energijos balansą, depresiją, nerimą ir su atlygiu susijusią elgseną – pavyzdžiui, alkoholio vartojimo sutrikimus. Tačiau dėl sunkumų manipuliuojant CART sistema ji išlieka palyginti menkai ištirta.

Mokslininkai iš Florey Neuromokslų ir psichikos sveikatos instituto Melburne (Australija), siekdami paaiškinti alkoholio vartojimo įpročių skirtumus tarp lyčių, ištyrė CART sistemą ir nustatė, kad tai susiję su cheminės medžiagos poveikiu skoniui.

„Alkoholio skonis yra svarbus ir dažnai nepastebimas veiksnys, lemiantis alkoholio pasirinkimą ir vartojimą, – sako tyrimo autorė Leigh Walker. – Smegenyse identifikavome cheminę medžiagą, dėl kurios alkoholio skonis moterims tampa karčiu, nebent gėrimas būtų pasaldintas“.

Pelių patinai ir patelės, įskaitant gyvūnus, kurių CART genas buvo nuslopintas, buvo mokomi vartoti didelius kiekius alkoholio (etanolio). Po to 10 savaičių joms buvo nuolat duodama prieiti prie butelio su etanoliu ir butelio su vandeniu, o jų suvartojamas kiekis buvo matuojamas kasdien. Siekiant nustatyti, ar skonis turi įtakos pelių patelių alkoholio vartojimui, buteliai su etanoliu buvo papildyti sacharoze.

Alkoholis turi karstelėjusį skonį, – sako L.Walker. – Kai nuslopinome CART pelių patinuose, jie pradėjo daugiau gerti. O kai tą pačią cheminę medžiagą pašalinome iš pelių patelių smegenų, jos gėrė mažiau. Tačiau kai alkoholis buvo pasaldintas, pelių patelės gėrė daugiau. Tai rodo, kad be CART patelėms alkoholis yra neskanus“.

Tyrėjai nustatė, kad jų pastebėti skirtumai buvo susiję ne su cirkuliuojančiu lytinių hormonų kiekiu, o su smegenų dalimi, kurioje CART prisideda prie alkoholio vartojimo reguliavimo, t. y. su centriniu migdolinio smegenų branduoliu (CeA). Pelių, kurių CeA CART buvo neutralizuotas, patelės vartojo mažiau paprasto, bet daugiau saldinto alkoholio.

Mokslininkai teigia, kad jų tyrimas nustatė naują mechanizmą, kuriuo CART tarpininkauja alkoholio vartojime, ypač pelių patelėse – keičiant jautrumą karčiam skoniui. Tai gali padėti sukurti gydymo būdus, skirtus padėti moterims nustoti girtauti ar kitaip nesveikai vartoti alkoholį.

„Jei ateityje rasime būdą, kaip nukreipti CART neuropeptidų sistemą, galbūt galėsime sukurti gydymo priemones, padėsiančias moterims pažaboti besaikį alkoholio vartojimą, – sako L.Walker. – O jei mums pavyks išsiaiškinti, kuo skiriasi vyrų ir moterų smegenys, atsivers dar neregėtos galimybės gydyti moterų smegenų sutrikimus, įskaitant alkoholio vartojimo sutrikimus“.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Neuropsychopharmacology“.

Parengta pagal „New Atlas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.