Pamatykite savo akimis: tarakonas kiborgas įveikia labirintą

Nuotoliniu būdu valdomi tarakonai nėra nauja idėja, tačiau dabar mokslininkai rado būdą, kaip valdyti vabzdžius jų nesužeidžiant.

 Hirotaka Sato iš Nanyango Technologinio universiteto Singapūre ir jo kolegos sukūrė lanksčias elektronines rankoves, kurios užsimauna ant tarakonų antenų ir gali perduoti signalą, nukreipiantį tarakoną tam tikra kryptimi.<br> Nanyango Technologinio universiteto iliustr.
 Hirotaka Sato iš Nanyango Technologinio universiteto Singapūre ir jo kolegos sukūrė lanksčias elektronines rankoves, kurios užsimauna ant tarakonų antenų ir gali perduoti signalą, nukreipiantį tarakoną tam tikra kryptimi.<br> Nanyango Technologinio universiteto iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2023, 3:26 PM

Tarakonas kiborgas, valdomas elektronine kuprine, kuri tvirtinama prie jo antenų ir pilvo jo nesužeidžiant, galėtų būti naudojamas pastatų apžiūroms arba paieškos ir gelbėjimo misijoms.

Elektroniniu būdu valdomi tarakonai nėra naujiena, tačiau visiems ankstesniems darbams reikėjo invazinių operacijų, kad elektrodas būtų implantuotas tiesiai į vabzdžio nervų sistemą. Implantacija gali ne tik sukelti skausmą, bet ir pakenkti tarakonui bei apriboti elektroninio valdymo veikimo laiką iki kelių minučių ar valandų.

Dabar Hirotaka Sato iš Nanyango Technologinio universiteto Singapūre ir jo kolegos sukūrė lanksčias elektronines rankoves, kurios užsimauna ant tarakonų antenų ir gali perduoti signalą, nukreipiantį tarakoną tam tikra kryptimi. „Atlikę šį tyrimą, galime veikti valandų valandas ir dienas – galimas ilgas veikimas“, – sako H. Sato.

Elektroninės įvorės pagamintos iš aukso ir plastiko sluoksnių ir pritvirtinamos naudojant ultravioletinę šviesą, panašiai kaip susitraukianti plėvelė, kuri sutraukiama karščiu. Antenų elektrodai naudojami valdymui, o trečiasis elektrodas, pritvirtintas prie tarakono pilvo, gali priversti jį padidinti arba sumažinti greitį.

H. Sato ir jo komanda įrodė, kad gali valdyti tarakoną, bėgantį S formos taku ir kliūčių ruožu, sudarytu iš atsitiktinių akmenukų. Kadangi antenos buvo nepažeistos ir veikė dėvint rankoves, tarakonas vis dar galėjo jomis naudotis ir orientuotis trasoje, taip pat gauti informaciją iš H. Sato ir jo komandos „Bluetooth“ ryšiu.

„Vabzdžiai kiborgai gali būti naudojami ne tik paieškos ir gelbėjimo misijose, bet ir saugumo bei pavojingos infrastruktūros tikrinimo srityse“, – sako H. Sato.

Tyrimas skelbiamas žurnale „npj | Flexible Electronics“.

Parengta pagal „New Scientist“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.