Po treniruotės skauda raumenis? Kalta ne pieno rūgštis – štai kaip viskas veikia iš tiesų

Kai po ilgiau trukusio pasyvaus periodo nueiname į sporto salę ar išsiruošiame pabėgioti, kitą dieną galima pajusti raumenų skausmą. Tai ypač aktualu, jei tarp treniruočių praėjo nemažai laiko.

 Kai po ilgiau trukusio pasyvaus periodo nueiname į sporto salę ar išsiruošiame pabėgioti, kitą dieną galima pajusti raumenų skausmą.<br> 123rf nuotr.
 Kai po ilgiau trukusio pasyvaus periodo nueiname į sporto salę ar išsiruošiame pabėgioti, kitą dieną galima pajusti raumenų skausmą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 21, 2024, 11:14 AM, atnaujinta Jan 21, 2024, 11:15 AM

Dažnai manoma, kad toks skausmas atsiranda dėl raumenyse susikaupusios pieno rūgšties. Tačiau moksliniai tyrimai rodo, kad pieno rūgštis su tuo neturi nieko bendro. Tiesa yra kur kas įdomesnė – bet ir šiek tiek sudėtingesnė.

Tai – ne pieno rūgštis

Jau kelis dešimtmečius žinome, kad pieno rūgštis neturi nieko bendra su raumenų skausmingumu po fizinio krūvio. Tiesą sakant, kaip jau seniai įrodinėjo Niu Meksiko universiteto docentas bei Sporto fiziologijos laboratorijos direktorius Robertas Andrew Robergsas, ląstelės gamina laktatą, o ne pieno rūgštį. Šis procesas iš tikrųjų priešinasi rūgšties kaupimuisi raumenyse ir kraujyje, o ne jį sukelia.

Deja, dėl istorinės inercijos žmonės kalbėdami apie fizinį krūvį vis dar vartoja terminą „pieno rūgštis“.

Laktatas nesukelia didelių problemų raumenims, kuriuos naudojame mankštindamiesi. Tikriausiai be jo jums būtų blogiau – dėl kitų naudingų savybių dirbantiems raumenims.

Laktatas nėra priežastis, dėl kurios skauda kelias dienas po to, kai padidinote svorį, su kuriuo dirbate arba po ilgos pertraukos pradėjote sportuoti.

Taigi, jei tai ne pieno rūgštis ir ne laktatas, kas sukelia visą tą raumenų skausmingumą?

Raumenų skausmas fizinio krūvio metu ir po jo

Kai mankštinamės, raumenų ląstelėse vyksta daug cheminių reakcijų. Visų šių cheminių reakcijų metu kaupiasi produktai ir šalutiniai produktai, dėl kurių į ląsteles patenka vanduo. Dėl to padidėja slėgis raumenų ląstelėse ir tarp jų.

Šis slėgis kartu su molekulių judėjimu iš raumenų ląstelių gali stimuliuoti nervų galūnėles ir sukelti diskomfortą fizinio krūvio metu. Skausmas ir diskomfortas, kurį kartais jaučiate praėjus kelioms valandoms ar dienoms po nepažįstamos rūšies ar kiekio pratimų, turi skirtingas priežastis.

Jei mankštinamės viršydami savo įprastą lygį ar rutiną, galime mikroskopiškai pažeisti raumenis ir jų jungtis su sausgyslėmis. Dėl tokio pažeidimo iš raumenų išsiskiria jonai ir kitos molekulės, todėl atsiranda vietinis patinimas ir stimuliuojamos nervų galūnėlės. Kartais tai vadinama „uždelstu raumenų skausmu“.

Nors pažeidimas atsiranda fizinio krūvio metu, dėl to atsiradusi reakcija į traumą stiprėja per ateinančias vieną ar dvi dienas (ilgiau, jei pažeidimas sunkus). Dėl to kartais gali atsirasti skausmas ir sunkumas atliekant įprastus judesius.

Rezultatas

Tyrimai yra aiškūs.Ddiskomfortas dėl uždelsto raumenų skausmo neturi nieko bendro su laktatu ar pieno rūgštimi. Tačiau gera žinia ta, kad raumenys greitai prisitaiko prie veiklos, kuri iš pradžių sukeltų uždelstą raumenų skausmą.

Taigi, jei prieš vėl užsiimdami aktyvia veikla nelauksite per ilgai (ilgiau nei maždaug dvi savaites), kitą kartą, kai užsiimsite ta pačia veikla, žalos ir diskomforto bus daug mažiau.

Jei turite fizinės veiklos tikslą – pavyzdžiui, įveikti tam tikrą žygį ar įveikti pusmaratonį – įsitikinkite, kad jis yra realistiškas ir kad galite jo pasiekti treniruodamiesi kelis mėnesius. Tokios treniruotės palaipsniui sukurs raumenų adaptaciją, būtiną siekiant išvengti uždelsto raumenų skausmo. Be to, mažiau nuvargę galėsite mėgautis ir lengviau laikytis kasdienės rutinos.

Galiausiai išbraukite iš savo treniruočių žodyno žodį „pieno rūgštis“. Tariamas jos vaidmuo raumenų skausmingumui yra mitas, kuris jau pernelyg ilgai gyvuoja, rašo „The Conversation“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.