Kodėl kūdikiai kartais trina akis? Štai ką sako mokslas

Tėvai mokomi, kad kai kūdikis trina akis, tai yra įspėjamasis ženklas, kad jis nori miego. Tačiau kodėl pavargę kūdikiai trina akis? Kas paskatina tokį elgesį?

 Tėvai mokomi, kad kai kūdikis trina akis, tai yra įspėjamasis ženklas, kad jis nori miego. Tačiau kodėl pavargę kūdikiai trina akis?<br> 123rf nuotr.
 Tėvai mokomi, kad kai kūdikis trina akis, tai yra įspėjamasis ženklas, kad jis nori miego. Tačiau kodėl pavargę kūdikiai trina akis?<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2024, 9:12 AM

„Deja, negalime paklausti paties kūdikio, kodėl jis trina akis, – sako Kalifornijos universiteto (JAV) Davido Gefeno medicinos mokyklos bendrosios pediatrijos docentė daktarė Rebecca Dudovitz. – Tačiau iš žmonių patirties žinome, kad žmonės linkę trinti akis, kai yra pavargę, ir manome, kad tai gali būti susiję tiesiog su diskomforto jausmu, kuris atsiranda, kai akių raumenys sunkiai dirba ir ateina laikas pailsėti“.

Taip pat kaip mūsų pečius gali reikėti pamasažuoti po to, kai visą dieną prasėdime prie stalo, taip ir raumenys, padedantys akims susifokusuoti, geriau jaučiasi po to, kai juos pamasažuojate. Kūdikiai daug laiko praleidžia žiūrėdami į aplinkoje esančius objektus, todėl jų akys pavargsta.

Žiūrėjimas taip pat išsausina akis – o turint omenyje, kad kūdikiai mirksi tik kelis kartus per minutę, nereikėtų stebėtis, kad jų akys taip pat išsausėja.

„Ašaros – tai ne tik sūrus vanduo, bet ir gleivės prie paviršiaus, sūrus vanduo viduryje ir vokų meibomo liaukų riebalų sluoksnis, apsaugantis nuo garavimo, – sako Aliaskos vaikų akių ir žvairumo klinikos oftalmologas daktaras Robertas W. Arnoldas. – Todėl sveikos ašaros yra trisluoksnės. Tas trisluoksnis turi būti atnaujinamas ir sklandžiai pasiskirstyti paviršiuje mirksint“.

Kai susiduriame su pernelyg intensyviu žiūrėjimu, mirksime nepakankamai. O nepakankamai mirksint tas trisluoksnis gali suirti ir ant ragenos – išorinės skaidrios akies dalies, kuri dengia rainelę ir vyzdį – paviršiaus gali atsirasti sausų dėmių. Kai taip nutinka, akių trynimas gali būti tik priminimas, kad reikia daugiau mirksėti.

„Tai panašu į kvėpavimą, kurio dažnumas paprastai yra automatinis ir pakankamas. Tačiau kai esame išsiblaškę ar pavargę, galime kvėpuoti nepakankamai dažnai arba nepakankamai giliai, – aiškina R.W. Arnoldas. – Todėl mes atsidūstame. Vaikų akių trynimas gali būti panašus į kvėpavimą, viskas dėl akių obuolių sveikatos“.

Tačiau akių trynimas nėra itin naudingas. Pernelyg dažnas akių trynimas gali sukelti regėjimo problemas.

Viena iš dažniausiai nurodomų priežasčių, kodėl pavargus yra gerai patrinti akis, yra ta, kad tai mažina kraujospūdį, nes stimuliuoja trišakio ir klajoklio nervus, kurie eina atitinkamai iš smegenų į akis ir iš smegenų į visą kūną. Kai kuriems žmonėms tai gali sumažinti pulso dažnį daugiau nei 20 proc. – šis reiškinys vadinamas akiduobės refleksu.

Tačiau K.W. Arnoldas abejoja šios versijos pritaikomumu kūdikių atvejams. „Nėra jokios akivaizdžios priežasties, kodėl vaikas jaustųsi geriau, kai jo širdies ritmas yra lėtas“, – sako jis.

Iš tikrųjų akiduobės refleksas gali sukelti pavojų gyvybei, įskaitant bradikardiją – pulso dažnį, mažesnį nei 60 dūžių per minutę – ir širdies sustojimą.

„Nemanome, kad tikslingas akių reflekso stimuliavimas yra priežastis, dėl kurios vaikai trina akis, tačiau tai gali būti pernelyg intensyvaus akių trynimo pasekmė“, – sako oftalmologas. Tad greičiausiai kūdikiai trina akis dėl tų pačių priežasčių, dėl kurių tai daro suaugusieji: jų akys yra pavargusios ir sausos, ir jie nori miego, rašo „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.