Išrado visiškai naują ir sveikesnę šokolado rūšį

Šveicarijos mokslininkai išrado visiškai naują šokolado rūšį, pagamintą iš „kakavos vaisių želė“. Naujajame šokolade naudojama daugiau kakavos vaisių sudedamųjų, todėl jis yra sveikesnis ir tvaresnis, rašo „New Atlas“.

Šveicarijos mokslininkai išrado visiškai naują šokolado rūšį, pagamintą iš „kakavos vaisių želė“.<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Šveicarijos mokslininkai išrado visiškai naują šokolado rūšį, pagamintą iš „kakavos vaisių želė“.<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Naujojo šokolado gamybos schema.<br>K. Mishros iliustr.
Naujojo šokolado gamybos schema.<br>K. Mishros iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 23, 2024, 4:03 PM, atnaujinta May 23, 2024, 4:04 PM

Paprastai šokoladas gaminamas iš kakavos pupelių, sumaišytų su trupučiu minkštimo, kuris yra ant sėklų. Tada ši kakavos masė sumaišoma su cukrumi, pieno milteliais ir kitomis sudedamosiomis dalimis – priklausomai nuo to, kokio tamsumo šokoladą siekiama išgauti. Tačiau, žinoma, pilant į mišinį cukraus, šokoladas tampa ne itin sveiku gardėsiu, be to, kyla aplinkosaugos ir ekonominių problemų, dėl kurių galime susidurti su pasauliniu šokolado trūkumu.

Naujas Šveicarijos federalinio technologijos instituto Ciuriche mokslininkų sukurtas šokolado receptas gali padėti išspręsti šias problemas. Svarbiausia – panaudoti daugiau paprastai išmetamų kakavos vaisiaus medžiagų, įskaitant daugiau minkštimo ir vidinį sėklas supantį sluoksnį, vadinamą endokarpu. Visa tai sumaišoma ir gaunama vadinamoji kakavos želė, kuri yra tokia saldi, kad gali pakeisti cukrų daugumoje šokolado receptų.

Norint rasti tinkamą koncentraciją, reikėjo daug bandymų ir klaidų. Per didelis kakavos želė kiekis šokoladą padarė lipnų, o per mažas – nepakankamai saldų. Galiausiai komanda nustatė receptūrą, kurios sudėtyje yra iki 20 proc. kakavos želė, o jos saldumas buvo panašus į esamo juodojo šokolado saldumą.

Tokiame šokolade taip pat buvo 20 proc. daugiau skaidulinių medžiagų ir 30 proc. mažiau sočiųjų riebalų – nei įprastame juodajame šokolade.

Šis išradimas gali padėti sukurti šokoladą, kuris būtų sveikesnis. Be to, tai galėtų padėti kakavos augintojams daugiau uždirbti iš savo derliaus.

„Tai reiškia, kad ūkininkai galėtų ne tik parduoti pupeles, bet ir išdžiovinti minkštimą ir endokarpą, sumalti juos į miltelius ir taip pat parduoti“, – sako pagrindinis tyrimo autorius Kimas Mishra.

Tačiau prieš kakavos vaisių želė šokoladui patenkant į prekybos centrų lentynas, būtini tam tikri infrastruktūros pokyčiai. Pavyzdžiui, kakavos vaisių augintojams reikės įrangos medžiagoms, iš kurių gaminama želė, išdžiovinti – o šokolado gamintojams reikės gebėti įtraukti ją į savo gamybinius procesus, rašo „New Atlas“.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Nature Food“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.