Nenorite būti sugelti uodų? Štai kokių spalvų rūbų nevertėtų dėvėti

Mokslininkai prognozuoja, kad šiemet bus „labai aktyvus“ uodų sezonas – ir įspėja, kad padaugės vabzdžių platinamų ligų.

Nors yra purškiklių, žvakių ir kremų, kurie apsaugo nuo uodų, tačiau tai dar ne visi įmanomi apsaugos nuo šių vabzdžių būdai – kitas būdas susijęs su jūsų dėvimų drabužių spalva.<br>123rf nuotr.
Nors yra purškiklių, žvakių ir kremų, kurie apsaugo nuo uodų, tačiau tai dar ne visi įmanomi apsaugos nuo šių vabzdžių būdai – kitas būdas susijęs su jūsų dėvimų drabužių spalva.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2024, 1:03 PM, atnaujinta May 25, 2024, 1:06 PM

Nors yra purškiklių, žvakių ir kremų, kurie apsaugo nuo uodų, tačiau tai dar ne visi įmanomi apsaugos nuo šių vabzdžių būdai – kitas būdas susijęs su jūsų dėvimų drabužių spalvos pasirinkimu.

Vašingtono universiteto (JAV) mokslininkai nustatė, kad uodus traukia raudona, oranžinė, juoda ir žydra spalvos.

Taip pat nustatyta, kad šie vabzdžiai ignoruoja žalią, violetinę, mėlyną ir baltą spalvas – o tai rodo, kad šias spalvas šią vasarą geriausia dėvėti lauke.

„Vienas iš dažniausiai man užduodamų klausimų yra toks – ką daryti, kad uodai manęs nekandžiotų?, – pasakoja Vašingtono universiteto biologijos profesorius Jeffrey Riffellas. – Aš visad sakydavau, kad yra trys pagrindiniai uodus viliojantys signalai: jūsų kvėpavimas, prakaitas ir odos temperatūra. Šiame tyrime radome ketvirtą signalą: raudoną spalvą, kuri yra ne tik ant jūsų drabužių, bet ir kiekvieno žmogaus odoje: jūsų odos atspalvis neturi reikšmės, mes visi uodams spinduliuojame stiprų raudonos spalvos signalą.“

Tyrimas buvo atliktas stebint Aedes aegypti rūšies uodų patelių elgseną. Joms buvo pateikiami skirtingi vizualiniai ir kvapų signalai.

Mokslininkai vabzdžius stebėjo miniatiūrinėse kamerose, kurios buvo pripildytos kvapų ir įvairių vizualinių signalų, įskaitant spalvotą tašką.

Nesant jokio kvapo stimulo, uodai iš esmės ignoravo kameros dugne esantį tašką, nepriklausomai nuo jo spalvos.

Įpurškus anglies dioksido, uodai skrido link raudonos, oranžinės, juodos ar žydros spalvos taškų, tačiau vengė žalių, mėlynų ir violetinių taškų.

Žmonės iškvepia anglies dioksidą, kurio kvapą vabzdžiai gali užuosti, o eksperimentas parodė, kad dėl šių dujų uodų akys teikia pirmenybę tam tikroms spalvoms.

Tai galima prilyginti sutuacijai, kai eidami gatve žmonės užuodžia kokio nors deserto kvapą.

„Tai tikriausiai ženklas, kad netoliese yra kepykla, ir jūs galite ją surasti. Tyrime aiškinomės, kokių vizualinių elementų uodai ieško užuodę savąją kepyklos versiją“, – aiškino J. Riffellas.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Nature Communications“.

Parengta pagal „Daily Mail“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.