Misijos inžinierė iš Ispanijos Helena Arias savo gimtadienį nusprendė paminėti netradiciškai – įgulos narėms ji surengė simbolinę šventę, vaišindama jas lietuvių sukurtomis astronautų gėrybėmis. Jos pasirinkimas – „Super Garden“ šaltyje džiovinti ledai ir sveiki šaltyje džiovinti užkandžiai, dėl kurių prieš prasidedant misijai ji pati kreipėsi į lietuvių gamintoją.
„Hypatia Mars 2025“ – analoginė kosmoso misija, kurioje šių metų vasarį dalyvavo devynios mokslininkės ir inžinierės iš Katalonijos bei Ispanijos. Dvi savaites trukęs eksperimentas Mars Desert Research Station (MDRS) bazėje Jutos dykumoje JAV leido simuliuoti gyvenimą ekstremaliomis kosminėmis sąlygomis, testuoti naujausias technologijas ir ruoštis būsimoms kosminėms kelionėms. Įgulos narės – įvairių sričių mokslininkės, inžinierės ir tyrėjos, tarp jų ir geologė dr. Marina Martínez, tyrinėjanti planetų paviršius.
Ši misija laikoma svarbiu žingsniu siekiant lyčių lygybės kosmoso sektoriuje. Misijos vadovė dr. Ariadna Farrés Basiana, NASA Goddard kosminio centro mokslininkė, pristatydama šių metų ekspediciją pabrėžė, kad tokie eksperimentai yra būtini ruošiantis pirmosioms ilgalaikėms moterų vadovaujamoms kosminėms misijoms.
Kaip lietuviški produktai tapo misijos dalimi?
Įdomu tai, kad „Hypatia“ įgula pati susisiekė su lietuvių įmone „Super Garden“, ieškodama šaltyje džiovintų produktų, tinkamų ekstremalioms sąlygoms. Pasibaigus misijai inžinierė teigė, kad staigmena komandai puikiai pavyko.
„Ledus buvau paslėpusi lagamine, uždengusi dėže, kad niekas apie juos nesužinotų iki pat mano gimtadienio. Septintąją misijos dieną pietums valgėme specialiai paruoštus pesto makaronus su vištiena, o po jų atidariau dėžę ir nustebinau komandą ypatingu desertu. Kai kurios įgulos narės net nežinojo, kad liofilizuoti ledai apskritai egzistuoja!
Pradėjome ledų degustaciją – visi skoniai buvo puikūs. Dalį ledų pasilikome vėlesniam laikui, bet jau kitą dieną jų nebeliko. Tai buvo tikrai smagi ir džiugi patirtis – ne tik kaip komandą vienijantis užsiėmimas, bet ir kaip mažas „žemiškas“ malonumas mūsų „Marso“ kasdienybėje“, – sakė H. Arias.
Lietuvių inovacijos jau atrado vietą kosmoso industrijoje. Lietuvių bendrovės įkūrėja Laura Kaziukonienė teigia, kad bendradarbiavimas su „Hypatia“ įgula rodo, jog lietuviški produktai gali būti vertinga astronautų mitybos dalis.
„Maistas kosmose – daugiau nei kalorijos. Tai psichologinė atrama, komforto jausmas ir ryšys su namais. Akivaizdu, jog švęsti gimtadienius ir minėti kitas svarbias progas taip pat norisi būnant kosmose, kaip ir gyvenant čia. O galbūt net labiau – asmeninės šventės primena namus, normalų ir įprastą gyvenimą. O šventės juk neatsiejamos nuo skanėstų, saldumynų. Visa tai tik dar kartą patvirtina, kokį svarbų emocinį vaidmenį mūsų gyvenime užima maistas.
Labai džiaugiuosi, kad mūsų produktai tapo tokios istorinės misijos dalimi. Tai įrodymas, kad inovacijos iš mažos šalies gali turėti vietą dideliuose kosmoso projektuose“, – sako L. Kaziukonienė.
Prisideda kuriant ūkininkavimo sprendimus kosmose
Lietuvių bendrovė jau keletą metų specializuojasi šaltyje džiovinto maisto kūrime ekstremalioms aplinkoms: užkandžius gamina Europos astronautams, o išskirtinai sudėtingoms fizinėms sąlygoms sukurtais funkciniais užkandžiais remia Ukrainoje kovojančius karius.
Su Europos kosmoso agentūra (ESA) bei Prancūzijos kosmoso agentūra (CNES) glaudžiai bendradarbiaujanti Lietuvos bendrovė bei jų partneriai Lietuvoje „Biordico“ taip pat ieško būdų efektyviai integruoti Lietuvoje gaminamus šaltyje džiovintus produktus, praturtintus inovatyviais baltymais, su šviežiai kosmose auginamais ingredientais, kad astronautų mityba būtų visavertė ir subalansuota.
„Diskutuodami vis labiau atrandame, kaip ir kodėl mūsų šaltyje džiovinto maisto technologijų sujungimas su Prancūzijos mokslininkų vystomomis kosminėmis ūkininkavimo sistemomis gali iš esmės pakeisti astronautų kasdienybę. Tikiu ir tikiuosi, kad ši partnerystė atneš ilgalaikius pokyčius“, – kalbėjo L. Kaziukonienė.
Prancūzijos kosmoso medicinos instituto MEDES kosmoso fiziologas Alain Maillet ir „SpaceshipFR“ kosmoso inovacijų ekspertas Thierry Varlet šiuo metu kuria inovatyvius maisto gamybos sprendimus, kurie jau netrukus turėtų leisti astronautams Marso bei Mėnulio misijose ne tik gaminti pilnaverčius patiekalus, bet ir patiems auginti žalumynus, daržoves bei veisti žuvis.
„Ilgus dešimtmečius astronautai valgė šaltyje džiovintus ir termiškai apdorotus produktus. Džiovinimas šaltyje – nuostabi technologija, toks maistas puikiai tinka kosmosui, nes yra lengvas, kompaktiškas, maistingas ir turi ilgą galiojimo laiką. Tačiau ilgalaikėms misijoms to nepakaks.
Jei norime, kad astronautai gyventų Marse metų metus, turime suteikti jiems galimybę valgyti tikrą maistą, šviežias daržoves, natūralius baltymų šaltinius, ir gaminti pilnaverčius, namus bei gyvenimą Žemėje primenančius patiekalus“, – sakė A. Maillet.
Prancūzijos mokslininkai vysto hidroponines ir akvaponines sistemas, kurios leis auginti augalus be dirvožemio bei veisti žuvis. Kuriami išmanieji šiltnamiai su dirbtinio intelekto technologija optimizuos daržovių bei žalumynų auginimą kosmose, užtikrindami nuolatinį šviežių produktų tiekimą. Tuo tarpu naujos kosminės kulinarijos technologijos astronautams leis gaminti – kepti, virti, troškinti – maistą mikrogravitacijoje.