Kaip senovės Romoje buvo gydoma migrena? Nustebsite

Beveik visuomet mūsų supratimas apie žmogaus kūną nebuvo toks geras, kaip apie pasaulį. Pavyzdžiui, didžiosios Gizos piramidės buvo pastatytos dviem tūkstantmečiais anksčiau negu buvo išsiaiškinta, jog žmogaus smegenys yra atsakingos už mąstymą. Dar vienas pavyzdys – atominė bomba buvo sukurta anksčiau negu pagamintas pats paprasčiausias antibiotikas penicilinas.

Šiuo metu aktyviai atliekami bandymai su elektriniais stimuliuojančiais prietaisais, siekiant surasti gydymo būdą pacientams, kenčiantiems nuo nuolatinės ir sunkios migrenos.<br>123rf nuotr.
Šiuo metu aktyviai atliekami bandymai su elektriniais stimuliuojančiais prietaisais, siekiant surasti gydymo būdą pacientams, kenčiantiems nuo nuolatinės ir sunkios migrenos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2016, 11:55 AM, atnaujinta May 15, 2017, 7:47 AM

Bet kiekvienai taisyklei yra išimčių. Praėjus keliems šimtams metų po to, kai graikas Alcmaeonas pateikė hipotezę, kad smegenys yra kažkaip susijusios su mąstymu (jis taip pat manė, kad akys yra iš ugnies ir vandens, todėl tai galbūt buvo tik spėjimas), senovės romėnai sukūrė genialų būdą, kaip gydyti migreną ir netgi epilepsiją. 63 mūsų eros metais gydytojai išmoko šiuos negalavimus gydyti naudodami elektroterapiją.

Klausimas: kaip tai buvo įmanoma, žinant, kad elektros naudojimas buityje paplito tik po dar 1800 metų? Atsakymas: elektrinė raja.

Asmeninis imperatoriaus Klaudijaus gydytojas Scribonius Largus buvo pirmasis, kuris pasiūlė tokį gydymo būdą. Rašydamas pirmajame amžiuje jis rekomendavo elektrinę rają uždėti pacientui ant galvos.

Šią terapiją naudojo ne tik romėnai. Senovės egiptiečiai naudojo elektrines rajas epilepsijai gydyti, o senovės Graikijos gydytojai buvo taip sužavėti šio gydymo būdo, kad elektrinei žuviai davė pavadinimą „narka“, kuris reiškia skausmo malšinimas – būtent iš šio žodžio kilo narkotikų pavadinimas. Be to, ši žuvis dar buvo vadinama „torpeda“ (liet. paralyžuotas).

Vėliau – nors dar gerokai prieš imant elektrą naudoti buityje – pats Benjaminas Franklinas išbandė gydymą elektrine žuvimi, kuri sukėlė jam nedidelę amneziją. Jis rekomendavo išbandyti šį gydymo būdą su „išprotėjusiais žmonėmis“.

Nors vėliau medikų bendruomenė perėjo prie galvos skausmo gydymo medikamentais, migrenos tyrinėjimais užsiimantys mokslininkai sugrįžo prie gydymo elektra idėjos. Šiuo metu aktyviai atliekami bandymai su elektriniais stimuliuojančiais prietaisais, siekiant surasti gydymo būdą pacientams, kenčiantiems nuo nuolatinės ir sunkios migrenos.

Šaltinis: Polyrad.info

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.