Amerikiečius sujaudino gražus Afrikos genties gestas

Rugsėjo 11-osios įvykiai 2001 metais sukrėtė visą pasaulį. Abejingų neliko net ir atokiausiose pasaulio kampeliuose, kur civilizacija net nekvepia.

Masajų poelgis išgarsino juos visame pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Masajų poelgis išgarsino juos visame pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2016, 9:29 AM, atnaujinta May 10, 2017, 1:49 PM

Viena pietų Kenijoje esanti Masajų gentis padovanojo amerikiečiams 14 galvijų. Šis gerumo gestas palietė daugelio amerikiečių širdis.

Ši idėja kilo Wilsonui Naiyomah, iš Masajų genties kilusiam vaikinui, kuris tuo metu mokėsi Stanfordo universitete, Kalifornijoje. Vaikinas tą dieną kaip tik buvo Niujorke ir savo akimis regėjo siaubingą teroro išpuolį. Jis jautėsi labai dėkingas šaliai, kuri suteikė jam gyvenamąją vietą ir išsilavinimą, todėl negalėjo ignoruoti JAV žmonių patiriamo skausmo.

Masajų gentyje galvijai yra labai vertinami, o galvijas yra laikomas brangiausia dovana, kokią tik gali padovanoti ši gentis, sulyginama netgi su vaikais ar žemės plotu. Kuomet Masajų genties vyrai veda, jie savo žmonoms dovanoja karves. Kuomet sūnus nori užsitarnauti tėvo pagarbą, jis jam dovanoja karvę.

Taigi būtent dėl šių priežasčių Masajų gentis pasirinko karvę kaip dovaną teroro išpuolio sukrėstiems amerikiečiams. Nors tai amerikiečius labai sujaudino, jie nelabai žinojo, ką darys su gautais galvijais. Masajų genčiai šios karvės yra šventos, todėl jų negalima skersti.

Tiesa, Masajų gentį labai papiktino vien tai, kad amerikiečiai užtruko 4 metus, kol pasiėmė karves. Tačiau galiausiai buvo nuspręsta karvių negabenti į JAV, o palikti jas saugoti pačiai Masajų genčiai. Dėl to afrikiečiai neužpyko ir ėmė didžiuotis, kad gali rūpintis karvėmis amerikiečių vardu.

Tuo metu amerikiečiai ėmė remti įvairius Masajų genties projektus, taip atsidėkodami jiems už gražų gestą. Amerikiečiai padovanojo 14 stipendijų vargingiausiai gyvenantiems Masajų jaunuoliams, kad šie galėtų įgyti išsilavinimą. Tiesa, patys afrikiečiai sako, kad tai tebuvo gražus gestas, mainais už tai jie tikrai nieko nesitikėjo.

Šaltinis: BBC

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.