Ar įmanoma įgyti atsparumą ašarinėms dujoms?

Vieni žmonės mėgsta aštrų maistą, kiti tiesiog negali jo valgyti. Bet kuo aštrus maistas susijęs su ašarinėmis dujomis, kurias, mėgindami pakirsti nusikaltėlių pasipriešinimą, naudoja policijos pareigūnai?

Teigiama, kad žmonių, kurie daugelį metų valgo kajano pipirus, ašarinės dujos beveik neveikia.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Teigiama, kad žmonių, kurie daugelį metų valgo kajano pipirus, ašarinės dujos beveik neveikia.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-11-04 17:27, atnaujinta 2017-05-09 14:44

Kembridžo (Masačiusetsas, JAV) pareigūnai teigia, kad ašarines dujas lengviau pakenčia žmonės, kurie nuo vaikystės mėgsta valgyti aštriai. Tiksliau sakant, žmonių, kurie daugelį metų valgo kajano pipirus, ašarinės dujos beveik neveikia. Tai, greičiausiai, susiję su tuo, kad viena pagrindinių ašarinių dujų sudedamųjų dalių yra kajano pipirai.

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad kajano pipirų vartojimas yra persismelkęs kai kuriose etninėse grupėse, dėl to joms priklausančių žmonių ašarinės dujos beveik neveikia. Jos taip pat neveikia žmonių, kurie šiuos pipirus skina ar gamina jų prieskonius.

Apklausti pareigūnai pateikė pavyzdžių, kad ašarinės dujos žymiai trumpiau veikė jas purškiant meksikiečiams, pakistaniečiams ir indams. To policijos mokyklose nemoko, todėl šis tyrimas gali būti naudingas praktikoje su sunkumais susiduriantiems pareigūnams. Dėl to jiems patariama dujas išvardintų kilmių žmonėms purkšti ilgesnį laiko tarpą.

Tuo metu ašarines dujas gaminančios kompanijos „Security Plus“ prezidentas Jackas Baugheris sako, kad tai yra tikra beprotybė – anotjo , tai yra tas pat, kaip sakyti, jog geležies rūdą kasinėjantys darbuotojai yra atsparūs kulkoms. Tam nepritaria ir teisininkai, jie įžvelgia diskriminaciją. Kiti pareigūnai taip pat abejoja šia teorija. Juk ne visi ispanakalbiai meksikiečiai mėgsta aštrų maistą. Be to, kaip atskirti vietinį, kuris yra aštrių patiekalų mėgėjas?

Tiesa, šių policijos teiginių nepatvirtina jokie moksliniai tyrimai, tai – tik jų pačių pastebėjimai iš praktikos. Pažymėtina, kad įprastai ašarinės dujos purškiamos į veidą ar akis ir turi maždaug vienos valandos poveikį.

Šaltinis: Theguardian.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.