Žiauriai naikintiems pingvinams suklestėti padėjo... minos

Folklando salos yra Atlanto vandenyno salynas, 500 kilometrų atstumu nutolęs nuo Patagonijos pakrantės. Šios salos priklauso Britanijai nuo 1833 metų, kuri dėl jų nesutaria su Argentina, realiai valdančia salas nuo dar senesnių laikų.

Užminuotos teritorijos Folklando salyne tapo pingvinų draustiniais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Užminuotos teritorijos Folklando salyne tapo pingvinų draustiniais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2016, 4:49 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 7:04 AM

Konfliktas su Argentina ypač paaštrėjo 1982 metais, kuomet šalies pajėgos įsiveržė į salas ir pradėjo karinį konfliktą, vadinamą Folklando karu. Per 10 savaičių žuvo 650 Argentinos karių, 250 Britanijos karių ir trys vietiniai gyventojai. Galiausiai salos grįžo į britų valdžią, tačiau labiausiai iš to išlošė... pingvinai!

XVIII amžiuje banginių medžioklė buvo labai populiari. Kilo banginių aliejaus paklausa, o Folklando salos buvo itin populiari vieta banginių medžioklei ir aliejaus gamybai. Gaminant banginių aliejų, nuo jų kūnų atskiriami taukai, įdedami į didelį kubilą su verdančiu vandeniu. Tačiau salose visiškai nėra medžių. Vieninteliai augalai yra mažyčiai krūmai, kurie visiškai netinkami laužui užkurti. Kad laužas ir toliau gerai degtų, aliejaus gamintojai ėmė naudoti kitokio pobūdžio kurą – pingvinus.

Pingvinai turi pakankamai daug riebalų, kurie puikiai dega. Pačius pingvinus pagauti nesunku, kadangi jie nebijo žmonių ir praktiškai yra bejėgiai. Taigi kuomet laužo liepsna prigesdavo, aliejaus gamintojai tiesiog pagaudavo pingviną ir įmesdavo jį į laužą.

Kol banginių aliejaus verslas numirė, laužuose spėjo sudegti milijonai pingvinų. Prieš salose apsigyvenant žmonėms, jose gyveno 10 milijonų pingvinų populiacija, tačiau šis skaičius sumažėjo 95 procentais. Tuomet į salą atsikėlė argentiniečiai.

Norėdami atbaidyti britus, argentiniečiai pakrantėse bei aplink sostinę paslėpė apie 20 000 minų. Po karo britų valdžia užsimojo pašalinti visas minas, tačiau tai pasirodė pakankamai pavojingas ir daug pastangų reikalaujantis darbas. Vietoje to, jie nusprendė aptverti minų zonas ir pastatyti perspėjamuosius ženklus. Žmonėms nekišant savo nosių į aptvertas zonas, jos tapo pingvinų draustiniais.

Pasirodo, pingvinai yra pernelyg lengvi, kad galėtų detonuoti miną, todėl jie drąsiai šokinėja nuo minos ant minos, ieško sau partnerių, suka lizdus ir poruojasi. Per paskutinius 30 metų pingvinų skaičius vėl stipriai išaugo. Šiandien Folklando salose gyvena apie 1 mln. pingvinų.

Šie draustiniai tapo populiarūs tarp turistų, kurie atvažiuoja pasižiūrėti pingvinų, todėl netgi buvo uždrausta šalinti šiose zonose sudėtas minas.

Šaltinis: Amusingplanet.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.