Gyvybiškai svarbi profesija, kuriai nereikia jokio išsilavinimo

Dėl George‘o Aldricho astronautai gali lengviau kvėpuoti. Mat G.Aldrichas yra vyriausiasis NASA uostytojas. Jo darbas – uostyti daiktus prieš juos gabenant į kosmosą.

G.Aldrichas ir jo komanda patikrina visus daiktus, su kuriais astronautai susiduria misijų metu.<br>Kadras iš „YouTube“
G.Aldrichas ir jo komanda patikrina visus daiktus, su kuriais astronautai susiduria misijų metu.<br>Kadras iš „YouTube“
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2016, 5:17 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:31 PM

G.Aldrichas aiškina, kad kosmose kvapai keičiasi, o astronautai, pakliuvę į kosmosą, yra priversti gyventi su šiais kvapais. Juk jie negali prasidaryti lango ir pravėdinti patalpų. Taip pat kvapai negali pakeisti itin delikataus klimato balanso Tarptautinėje kosmoso stotyje ar kosminiame erdvėlaivyje.

Be to, kvapai gali būti pavojingi sveikatai. Net ir bekvapiai objektai gali kelti pavojų, kuomet laikui bėgant išskiria toksiškas medžiagas. O tai kelia pavojų sveikatai.

G.Aldrichas sako, kad uostytojas visų pirma negali būti niekam alergiškas ar turėti kokių nors kvėpavimo problemų. NASA tikrina savo uostytojus kas keturis mėnesius „10 buteliukų testu“. Jo metu pateikiama 10 buteliukų, iš kurių 7 turi kvapus, o 3 yra bekvapiai. Minėti 7 kvapai turi būti suskirstyti į kategorijas: muskuso, lengvas, kamparinis, gaivus, aštrus ir dvokiantis. Taip patikrinama, ar uostytojas vis dar tinkamas šiam darbui.

G.Aldrichas ir jo komanda patikrina visus daiktus, su kuriais astronautai susiduria misijų metu: drabužius, dantų pastą, rašalą, popierių ir t.t.

Pirmiausia yra patikrinamas daiktų toksiškumas. Daiktai įdedami į sandarius konteinerius, kurie įdedami į orkaitę ir įkaitinami iki 49 laipsnių pagal Celsijų temperatūros ir laikomi šioje temperatūroje 3 dienas, kad paaiškėtų, ar daiktas neišskiria jokių toksiškų medžiagų. Jeigu nustatoma, kad daiktas neišskiria jokių toksiškų ar kancerogeninių medžiagų, jis yra pripažįstamas saugiu.

Tuomet darbo imasi G.Aldrichas ir jo komanda. Jie uosto daiktus ir skiria balus nuo 0 iki 4: 0 reiškia, kad daiktas yra bekvapis, 1 – kvapas yra vos juntamas, 2 – kvapas yra aiškiai juntamas, 3 – kvapas yra erzinantis ir 4 – kvapas yra nepakenčiamas. Uostytojai skiria kvapui savo balus, iš kurių išvedamas vidurkis. Jeigu jis viršija 2,4, daikto imti į misiją kosmose neleidžiama.

Žinoma, NASA šiam tikslui galėtų naudoti elektronines nosis ar šunis, tačiau į kosmosą juk skrenda žmonės, todėl patys žmonės ir gali geriausiai nuspręsti, kurie kvapai yra erzinantys. O elektroninės nosys negali nuspręsti, kurie kvapai erzina žmones.

Pats G.Aldrichas tiki šio darbo prasme: „Aš to nedaryčiau, jeigu galvočiau, jog tai nėra svarbu.“

Šaltinis: Spaceflight.nasa.gov

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?