Savęs apkabinimas turi netikėtą efektą

Pigiau nei masažas ir neturi šalutinio poveikio kaip vaistai – naujas tyrimas rodo, kad apkabinus save rankomis galima stipriai sumažinti skausmą.

Savęs apkabinimas malšina skausmą, kadangi suteikiamas fizinio kontakto metu patiriamas komfortas bei saugumo jausmas.<br>123rf nuotr.
Savęs apkabinimas malšina skausmą, kadangi suteikiamas fizinio kontakto metu patiriamas komfortas bei saugumo jausmas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2017, 7:54 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 5:11 PM

20 drąsių tyrimo dalyvių (12 iš jų moterys) leidosi, kad mokslininkai jiems sukeltų fizinį skausmą. Tiesa, dalyvių niekas nemušė, skausmas buvo sukeltas infraraudonaisiais spinduliais. Lazeris buvo nukreiptas į jautrų dilbyje esančio stipinkaulio nervą. Skausmo metu dalyviai sukryžiavo rankas ir apkabino save. Šių bandymų metu jie teigė, kad apkabinus save skausmas ženkliai sumažėdavo. Tyrėjai taip pat stebėjo smegenų biosrovių veikla. Dalyviams save apkabinus buvo pastebėti mažesni smegenų virpesiai.

Tyrimą atlikę mokslininkai mano, kad savęs apkabinimas supainioja smegenis. Jos nesugeba suprasti lytėjimo stimulo, t.y. kad žmogų apkabino ne kitas žmogus. Tiksliau tariant, informacija apie dešiniąją kūno pusę ateina iš nervinės sistemos, esančios kairėje pusėje, o apie kairiąją kūno pusę – iš dešinėje esančios nervinės sistemos.

Kitokios smegenų supainiojimo formos buvo naudojamos ir prieš tai, pavyzdžiui, masažavimas aplink skaudančią vietą. Tai padidina jutiminę stimuliaciją, plūstančią į smegenis iš skausmo židinio, dėl to sumažėja smegenų galimybė „įsiklausyti“ į skausmo signalus. Tačiau manytina, kad savęs apkabinimas yra geresnis skausmo malšinimo būdas, kadangi suteikiamas fizinio kontakto metu patiriamas komfortas bei saugumo jausmas. Tai sumažina nervinės sistemos jautrumą skausmui ir pavojui.

Taigi kai kitą kartą kaldami vinį į sieną susižalosite pirštą ar stuktelsite kur nors galvą, paprasčiausiai apkabinkite save, keletą kartų giliai įkvėpkite ir skausmas taps lengvesnis.

Šaltinis: Psychologytoday.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.