Kamanių gebėjimas apstulbino tyrėjus

Daugumai vabzdžių bei paukščių sunku skristi dideliame aukštyje, kur oras yra retas, o deguonies mažai. Plazdantys sparnai stumia orą, kad kūnas kiltų aukštyn, o kuo retesnis oras, tuo mažesnė galimybė „atsispirti“ ore. Tačiau kamanėms į tai nusispjauti.

Kamanės gali skristi tokiame slėgyje, kuris egzistuoja 7400 metrų aukštyje virš jūros lygio.<br>123rf nuotr.
Kamanės gali skristi tokiame slėgyje, kuris egzistuoja 7400 metrų aukštyje virš jūros lygio.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2017, 11:13 AM, atnaujinta Apr 21, 2017, 5:41 PM

Mokslininkai jau seniai suko galvas, kaip kamanės sugeba skristi dideliame aukštyje, taip pat, į kokį aukštį jos gali pakilti. Mokslininkams pavyko užfiksuoti kamanę, skrendančią 3250 metrų aukštyje virš jūros lygio Kinijoje. Tačiau, pasirodo, jos gali pakilti kur kas aukščiau.

Vajomingo universiteto mokslininkas Michaelas Dillonas bei jo komanda nustatė, kad kamanės gali skristi tokiame slėgyje, kuris egzistuoja 7400 metrų aukštyje virš jūros lygio. O dvi kamanės sugebėjo skristi didesniame nei 9000 metrų aukštyje – aukščiau nei Everesto kalno viršūnė! M.Dillonas sako, kad jo komandą šokiravo šis faktas.

M.Dillonas ir jo komanda rinko kamanes, skraidančias Sičuanio provincijos (Kinija) kalnuose. Būtent šiame regione gyvena daugiausiai kamanių rūšių. Žmonėms šiuose kalnuose būti sudėtinga – čia šalta, o oras labai retas, todėl mokslininkams buvo sunku lakstyti ir su tinklais gaudyti kamanes. Tačiau tai buvo vienintelė galimybė atlikti bandymus su kamanėmis ir sužinoti, kokiame aukštyje jos gali skristi.

Tyrėjai suleido skraiduoles į organinio stiklo aptvarą ir nuolatos iš jo siurbė orą, tokiu būdu simuliuodami didelio aukščio bei reto oro sąlygas. M.Dillonas ir komanda vis retino orą, kol bitės nebegalėdavo skristi. Kamanės viršijo mokslininkų lūkesčius – jiems prireikė tvirtesnio stiklo aptvarų, nes šis nuo reto oro ėmė trūkinėti.

Įdomu tai, kad kamanės prisitaikė prie reto oro ne stipriau plasnodamos, o plasnodamos platesniais mostais. M.Dillonas mano, kad tai padeda bitėms išstumti daugiau oro, taip generuojant stipresnį „atsispyrimą“, kad galėtų išsilaikyti didesniame aukštyje.

Be to, didžiausiame aukštyje išsilaikiusios kamanės turėjo didesnę raumenų masę už likusias. Būtent dėl to jos galėjo plasnoti platesniais mostais.

Tiesa, nepaisant įspūdingų kamanių sugebėjimų, joms visiškai nėra priežasties skristi į tokį didelį aukštį, kadangi dideliame aukštyje nėra gėlių. Tad kodėl jų sparnai tokie stiprūs? Šią jėgą kamanės gali panaudoti įvairiems manevrams ore, taip pat nešti daugiau nektaro bei pabėgti nuo grobuonių.

Toliau mokslininkai ketina tirti, kaip kamanės sugeba kvėpuoti ir perduoti deguonį savo kūno organams bei audiniams tokiame dideliame aukštyje.

Šaltinis: Nationalgeographic.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.