Siuntų tarnybos darbuotojai nesuka į kairę – taip derėtų elgtis ir jums

Didžiausios pasaulyje siuntų pristatymo bendrovės UPS vairuotojai beveik niekada nesuka į kairę, o kiti vairuotojai galėtų iš to pasimokyti. 

 UPS transporto priemonių maršruto parinkimo programa nusprendė, kad sukimas į kairę yra pinigų ir laiko švaistymas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 UPS transporto priemonių maršruto parinkimo programa nusprendė, kad sukimas į kairę yra pinigų ir laiko švaistymas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2017, 5:48 PM

Jeigu kada nors pamėgintumėte važiuoti paskui UPS kompanijos sunkvežimį, pamatytumėte, kad jo vairuotojas vengia posūkių į kairę. Tai nėra koks prietaras, nešantis sėkmę. Iš tikrųjų tai yra sudėtinga matematinė lygtis, kurią išsprendusi UPS sutaupo milijonus dolerių. 

Automobilių keliavimo maršrutų parinkimas atsirado 1959 metais transportuojant įvairius objektus. Maršruto parinkimo metu atsižvelgiama į įvairias aplinkybes, kad būtų nuspręsta, kaip geriausiai nusigauti iš taško A į tašką B. Viena iš tokių maršruto parinkimo lygčių kuo puikiausiai veikia UPS kompanijos vairuotojams, kuri jiems padeda surasti optimaliausią kelią pristatant krovinį. 

UPS transporto priemonių maršruto parinkimo programa (ne, tai nėra „Google Maps“) nusprendė, kad sukimas į kairę yra pinigų ir laiko švaistymas (žinoma, ši taisyklė yra priešinga šalyse, kuriose eismas vyksta kaire kelio puse). Nors išvengus sankryžų reguliuojamų posūkių į kairę teoriškai gali prailginti krovinio pristatymo laiką, tai sumažina tikimybę pakliūti į avariją bei sumažina laiką, praleidžiamą sankryžose, laukiant savo eilės (ar žalio šviesoforo signalo) pasukti į kairę – o tai yra ir kuro švaistymas.

Ši nesukimo į kairę politika buvo paskelbta 2004 metais ir leido kompanijai sutaupyti 40 milijonų litrų kuro, išmesti 20 000 tonų mažiau anglies dioksido ir pristatyti 350 000 daugiau krovinių. 

Tiesa, visiškai išvengti posūkių į kairę yra neįmanoma. Kompanija teigia, kad posūkiai į kairę sudaro 10 procentų visų UPS vairuotojų atliekamų posūkių. 

JAV laida „Mitų griovėjai“ nusprendė patikrinti šią taisyklę ir išsiaiškino, kad ji iš tiesų padeda sutaupyti kuro. 

Taigi jeigu visi vairuotojai sutiktų, kad nuo šiol ims vengti posūkių į kairę, tai leistų jiems sutaupyti didžiulius kiekius kuro ir sumažintų automobilių išmetamų teršalų kiekį. Deja, žmonės nemėgsta keisti savo įpročių, nebent tai jiems suteiktų apčiuopiamą asmeninę naudą. Ir nors sukimas vien tik į dešinę sumažintų sankryžose praleidžiamą laiką, kelionė potencialiai užtruktų ilgiau. 

Tačiau tie, kurie yra linkę paaukoti kelias minutes tam, kad sutaupytų kuro, turėtų atsisakyti posūkių į kairę kelionių metu ir tai taptų išties protingų poelgiu. 

Parengta pagal Travelandleisure.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.