Elektrinių traukinių revoliucija Nyderlanduose: darda su vėjeliu

Nuo šių metų sausio 1 dienos visi elektriniai traukiniai Nyderlanduose yra varomi vėjo energija. Nyderlandų geležinkelių kompanija „Nederlandse Spoorwegen“ (NS) yra pirmoji pasaulyje, gaunanti visą energiją iš vėjo. 

 Energijos kompanija „Eneco“ suteikia kompanijai NS pakankamai vėjo energijos, kad per dieną ekologiškiausiu būdu būtų pergabenta 600 000 žmonių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Energijos kompanija „Eneco“ suteikia kompanijai NS pakankamai vėjo energijos, kad per dieną ekologiškiausiu būdu būtų pergabenta 600 000 žmonių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2017, 11:36 AM, atnaujinta May 30, 2017, 11:52 AM

Jau kurį laiką traukiniai yra laikomi vienomis ekologiškiausių transporto priemonių. Tačiau olandams to negana – jie užsimanė, kad visi jų elektriniai traukiniai būtų varomi tik vėjo energija. Olandai jau nuo seno naudoja vėjo energiją. Jie naudojo vėjo malūnus dar XVII amžiuje, kad išsausintų vandeningas žemes.

Energijos kompanija „Eneco“ suteikia kompanijai NS pakankamai vėjo energijos, kad per dieną ekologiškiausiu būdu būtų pergabenta 600 000 žmonių. Tiek žmonių yra pervežama į atmosferą neišmetant nei gramo teršalų. 

NS sunaudoja net 1,2 milijardo kilovatvalandžių per metus, o visa ši energija gaunama išskirtinai iš vėjo. Tokį kiekį energijos sunaudoja visi Amsterdamo gyventojai per metus savo namuose. Šis bendradarbiavimas su NS leidžia kompanijai „Eneco“ investuoti į vėjo turbinų parką. 

NS ir „Eneco“ bendradarbiavimas prasidėjo tik 2015 metais. Tai tik parodo, kiek daug galima pasiekti norint sukurti tvarią ir ekologišką transporto sistemą. Be to, NS įsipareigojo mažinti energijos sunaudojimą po 2 procentus kasmet. Nuo 2005 metų NS energijos sunaudojimas sumažėjo 30 procentų. 

Tiesa, ne visos vėjo jėgainės yra pastatytos pačioje Olandijoje, kadangi tokiu būdu būtų atimta ekologiška energija iš kitų sričių, kuriose ji naudojama. Priešingu atveju Olandijoje elektros energijos kaina būtų gerokai išaugusi. Taigi pusė traukinių energijos paklausos aprūpinama iš Belgijos bei Skandinavijos šalių. Be to, taip skatinama vėjo energijos plėtra Europos mastu. 

Reikėtų paminėti, kad vėjo energija šiandien yra pigiausia atsinaujinanti energija Europoje. Be to, vėjo energija kasmet Europoje sukuria 67 milijardų eurų pridėtinę vertę bei 255 000 darbo vietų. Vėjo energijos kaina nuolat ir gan sparčiai krenta, todėl greitu metu gali tapti puikia alternatyva tradiciniams energijos išgavimo būdams. 

Vis dėlto Nyderlandai nėra pavyzdingiausia valstybė aplinkos tausojimo srityje. Taip, šalis sukūrė precedentą su elektriniais traukiniais, tačiau tai – privačių kompanijų nuopelnas. 2014 metų „Eurostat“ duomenimis, Nyderlanduose vos 5,5 procento visos suvartojamos elektros energijos sudarė energija, gauta iš atsinaujinančių šaltinių. O Europos vidurkis 2014 metais buvo 16 procentų elektros energijos, gaunamos iš atsinaujinančių šaltinių. 

Šaltinis: Brightvibes.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?