Kodėl žiovulys yra užkrečiamas?

Didelė tikimybė, kad skaitydami šį straipsnį, jūs užsinorėjote žiovauti. Tikriausiai ne vienas esate pastebėję, kad žiovulys yra užkrečiamas – vien televizoriaus ekrane nusižiovavus filmo personažui, jūs nusižiovaujate įkandin. Tad mokslininkai nusprendė išsiaiškinti, kas vyksta mūsų smegenyse, kai sukeliamas žiovulys.

 Užkrečiantis žiovulys yra dažna echofenomeno – automatinio kito asmens žodžių ar veiksmų atkartojimo – forma.<br> 123RF nuotr.
 Užkrečiantis žiovulys yra dažna echofenomeno – automatinio kito asmens žodžių ar veiksmų atkartojimo – forma.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2017, 10:43 AM

Nothingamo universiteto (D.Britanija) mokslininkų komanda išsiaiškino, kad žiovulys sukeliamas smegenų dalyje, atsakingoje už motorines funkcijas. Pagrindinė motorinės smegenų žievė vaidina itin svarbų vaidmenį žmogui turint sveikatos sutrikimų - tokių kaip Tourette’o sindromas. Taigi, mokslininkai sako, kad supratus priežastis, dėl kurių žiovulys yra užkrečiamas, paaiškėtų ir dėl ko kyla minėti sutrikimai.

 Echofenomenas taip pat vaidina vaidmenį Tureto sindrome, taip pat sergant kitomis ligomis, tokiomis kaip epilepsija bei autizmas. 

Kad išsiaiškintų, kas vyksta smegenyse, mokslininkai stebėjo 36 savanorius, kurie žiūrėjo į kitus žiovaujančius žmones. 
Žurnale „Current Biology“ išspausdintame tyrime vieniems dalyviams buvo pasakyta, kad jie gali nevaržomai žiovauti, o kitiems – kad šie turėtų susivaldyti. Norą žiovauti nulėmė kiekvieno žmogaus pagrindinės smegenų žievės dalies darbas, t.y. jos sužadinamumas.

Naudojant išorinę transkraninę magnetinę stimuliaciją buvo įmanoma padidinti sužadinamumą motorinėje smegenų žievės dalyje – o taip pat ir žmonių polinkį užsikrėsti žiovuliu. 

Pažintinės neuropsichologijos profesorė Georgina Jackson, kuri dirbo prie šio tyrimo, sako, kad šis atradimas turi platesnes panaudojimo galimybes – sumažinus sužadinamumą, galima būtų sumažinti raumenų traukulius, nuo kurių kenčia Tourette’o sindromu sergantys žmonės.
Profesorius Stephenas Jacksonas, kuris taip pat dirbo prie šio tyrimo, antrina savo kolegei ir nurodo, kad supratus pokyčius smegenų žievės sužadinamume, kurie sukelia minėtus sutrikimus, būtų galima visą procesą apgręžti. 

S. Jacksonas sako, kad mokslininkai svarsto apie nepreparatinį, personalizuotą gydymą, naudojant transkraninę magnetinę stimuliaciją, kuri gali padėti moduliuoti smegenų tinklo disbalansą.

SUNY Politechnikos instituto psichologas Dr. Andrew Gallupas, kuris atliko tyrimą apie empatijos ir žiovulio ryšį, sako, kad transkraninės magnetinės stimuliacijos naudojimas yra naujovė tyrinėjant žiovulio užkrečiamumą.

Jis teigia: „Mes mažai žinome apie tai, kodėl mes žiovaujame. Įvairūs tyrimai rodo, kad yra ryšys tarp užkrečiamo žiovulio ir empatijos, tačiau tyrimai, rodantys šį ryšį, yra nenuoseklūs ir chaotiški. Turimi duomenys rodo, kad žiovulio užkrečiamumas gali būti nesusijęs su empatija“.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.