Kodėl Antarktidoje reikalingi net du bankomatai?

Nepaisant to, kad Antarktidoje galima rasti tik kelis ruonius, stingdantį šaltį bei mėnesius trunkančią poliarinę naktį, verslininkai vis tiek sugeba sugalvoti, kaip pasipelnyti.

 Nepaisant to, kad Antarktidoje galima rasti tik kelis ruonius, stingdantį šaltį bei mėnesius trunkančią poliarinę naktį, verslininkai vis tiek sugeba sugalvoti, kaip pasipelnyti.<br> 123RF nuotr.
 Nepaisant to, kad Antarktidoje galima rasti tik kelis ruonius, stingdantį šaltį bei mėnesius trunkančią poliarinę naktį, verslininkai vis tiek sugeba sugalvoti, kaip pasipelnyti.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 1, 2018, 2:27 PM

Finansinių paslaugų įmonė „Wells Fargo“ 1998 metais didžiausiame Antarktidos mokslo centre McMurdo stotyje įrengė bankomatą. Priklausomai nuo metų laiko, McMurdo stotyje dirba nuo 250 iki 1000 žmonių. O kaip ir kiekvienoje nedidelėje bendruomenėje, komercija vaidina svarbų vaidmenį. Vis dėlto, stotyje veikia kavinė, baras, paštas ir parduotuvės. Kai kurios iš jų priima atsiskaitymus tik grynaisiais, o dar kitos turi kredito kortelės minimumą, kuris perkant kelis menkniekius retai yra pasiekiamas.

Tačiau ką daryti, kai užklupus atšiauriam orui sutrinka įvairios sistemos?

Anot Wells Fargo atstovo Kristopherio Dahlio, tokiu atveju McMurdo personalas yra apmokytas kaip atlikti smulkius taisymo darbus. Tačiau svarbiau yra tai, kad stotyje yra antras bankomatas, kurį galima panaudoti dalių pakeitimui.

K. Dahlis sako, kad kas dvejus metus abu bankomatai yra remontuojami ir atnaujinami, kad neatsiliktų nuo naujausių technologijų. O šiuos darbus atliekantys specialistai turi netgi išlaikyti psichologinį bei fizinį testus, kad išgyventų Antarktidoje – jeigu netyčia dėl atšiauraus oro turėtų pasilikti šiame žemyne ilgiau nei planuota.

Nors McMurdo stotis yra teritorijoje, esančioje netoli Naujosios Zelandijos, bankomatai išduoda tik JAV dolerius. Esant poreikiui, dolerius galima išsikeisti valiutų keitykloje, esančioje už 3 kilometrų nuo stoties. Antarktida neturi savo valiutos, tačiau Antarktidos užjūrio valiutų keitimo biuras išduoda talonus, kuriais galima atsiskaityti šiame žemyne.

Tačiau ką daryti, jeigu kažkam pasimaišys protas ir jis iš bankomato išsigrynins tokią didelę pinigų sumą, kad išnaudos visus grynųjų rezervus? Tam reikia sužinoti, kiek pinigų laikoma Antarktidos bankomatuose. Tačiau K. Dahlis sako, kad dėl saugumo sumetimų negali atskleisti tokios informacijos. Tačiau jis užtikrina – gudrauti ar ardyti bankomato, norint ištuštinti jį, nederėtų – juos stebi filmavimo kameros.

Parengta pagal msn.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.