10 faktų apie ugnį, kurių tikrai nežinojote

Ugnis gali pražudyti, tačiau gali ir išgelbėti: liepsnose galima žūti, tačiau ugnis gali ir sušildyti, kai gresia mirtis nuo šalčio. Be to, ji turi daugybę panaudojimo būdų. Žemiau pateikiame 10 įdomių faktų apie ugnį, kurių greičiausiai tikrai nežinojote.

 liepsnose galima žūti, tačiau ugnis gali ir sušildyti, kai gresia mirtis nuo šalčio. Be to, ji turi daugybę panaudojimo būdų. Pateikiame 10 įdomių faktų apie ugnį, kurių greičiausiai tikrai nežinojote.<br> 123RF nuotr.
 liepsnose galima žūti, tačiau ugnis gali ir sušildyti, kai gresia mirtis nuo šalčio. Be to, ji turi daugybę panaudojimo būdų. Pateikiame 10 įdomių faktų apie ugnį, kurių greičiausiai tikrai nežinojote.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2018, 9:36 AM

1) Jeigu degančios medžiagos, temperatūros ir deguonies lygis išlieka stabilus, namo gaisro liepsnos padvigubėja kas minutę;

2) Žemė yra vienintelė planeta, kurioje gali degti ugnis. Logiška – nes kitose planetose nėra deguonies, be kurio ugnis nedega;

3) Kuo daugiau deguonies, tuo karštesnė ugnis. 21 procentą oro sudaro deguonis. Sumaišius gryną deguonį su acetilenu, gauname oksiacetileną, kuris degdamas gali pasiekti net 3000 laipsnių pagal Celsijų temperatūrą. Tai yra karščiausia ugnis, su kuria galima susidurti;

4) Deguonies kiekis turi įtakos ugnies spalvai. Mažai deguonies gaunanti ugnis turi daug nesudeginto kuro, todėl turės geltoną atspalvį. Tuo tarpu didelį deguonies kiekį turinti ugnis turi mėlyną atspalvį.

5) Ugnis gali gaminti vandenį? Taip, tai – tiesa! Palaikykite šaukštelį virš degančios žvakės ir pastebėsite, kaip ant metalinio šaukštelio paviršiaus formuojasi vandens garai. Taip yra todė, kad žvakės vaške yra vandenilio, kuris degant žvakei jungiasi su deguonimi, ir tokiu būdu suformuoja vandenį;

6) Archeologiniai kasinėjimai rodo, kad pirma dirbtinai sukurta ugnis atsirado dar prieš 400 000 metų;

7) 200 kilometrų atstumu nuo Sidnėjaus (Australija) esantys anglies klodai mokslininkų skaičiavimais dega jau net 500 000 metų;

8) Kas 52 metus, kai kalendorius užbaigdavo savo ciklą, actekai užgesindavo bet kokią jų imperijoje degančią ugnį. Tuomet aukščiausiasis dvasininkas aukojamo žmogaus prapjautoje krūtinėje uždegdavo ugnį. Šioje vietoje uždegta ugnis buvo platinama visoje imperijoje.

9) 1666 metų Didysis Londono Gaisras sudegino 80% miesto, tačiau taip pat užbaigė maro epidemiją, kuri metais prieš tai buvo pražudžiusi apie 65 000 žmonių. Mat ugnis pražudė žiurkes ir blusas, kurios buvo maro nešiotojomis.

10) Pražūtingiausias gaisras JAV istorijoje įvyko 1865 metų balandžio 27 dieną, kai užsidegė garlaivis „Sultana“. Tarp keleivių buvo net 1500 neseniai paleistų kalinių, keliavusių namo – o laivu plaukė 6 kartus daugiau žmonių, nei buvo leidžiama. Greičiausiai dėl to gaisro metu žuvo net 1547 žmonės.

Parengta pagal discovermagazine.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.