Afrika: mobiliųjų daugiau, nei vandens

Afrikoje tik kas trečias žmogus turi normalią nuotekų sistemą, pusė žmonių gyvena vietovėse, kuriose nėra išasfaltuotų kelių ir tik 63% gyventojų turi vandens tiekimą vamzdynais. Nepaisant to, net 93% afrikiečių naudojasi mobiliojo ryšio paslaugomis.

 Afrikoje tik kas trečias žmogus turi normalią nuotekų sistemą, pusė žmonių gyvena vietovėse, kuriose nėra išasfaltuotų kelių ir tik 63% gyventojų turi vandens tiekimą vamzdynais. Nepaisant to, net 93% afrikiečių naudojasi mobiliojo ryšio paslaugomis.<br>AFP / Scanpix nuotr.
 Afrikoje tik kas trečias žmogus turi normalią nuotekų sistemą, pusė žmonių gyvena vietovėse, kuriose nėra išasfaltuotų kelių ir tik 63% gyventojų turi vandens tiekimą vamzdynais. Nepaisant to, net 93% afrikiečių naudojasi mobiliojo ryšio paslaugomis.<br>AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-02-07 15:32

Tokie duomenys buvo gauti pernai atlikus tyrimą, kurio metu buvo siekiama išsiaiškinti prieinamumą prie pagrindinių paslaugų ir infrastruktūros 35 Afrikos šalyse, gyvai apklausus apie 50 000 žmonių.

Tyrimui vadovavusi Winnie Mittulah sako, kad daugumoje bendruomenių Afrikoje žmonės bendrauja mobiliaisiais telefonais, tačiau jie neturi šviesos ar vandens tiekimo. Negana to, nemaža dalis šių žmonių badauja. Anot jos, kalbant apie elementarias paslaugas – tokias kaip vandens tiekimas, nuotekų sistema, elektra ar keliai – dauguma afrikiečių gyvena XIX amžiuje, nes šios paslaugos jų nepasiekia.

Tyrimas parodė, kad kai kuriose kaimo vietovėse mažiau nei pusė gyventojų gali naudotis elementariausiomis paslaugomis, tokiomis kaip elektra. Atskirtis šiuo atžvilgiu tarp užmiesčio ir miestų gyventojų kartais siekia net iki 90% – pavyzdžiui, geriamojo vandens tiekimas Zimbabvėje.

O tai savo ruoštu sukelia daug nepatogumų ir net pavojų – vaikai suserga ir numiršta dėl švaraus geriamojo vandens trūkumo, taip pat nėra galimybių saugiai atsikratyti nuotekomis. O namuose nesant elektrai bei tinkamam apšvietimui, žmonės negali mokytis ar naudotis kompiuteriais – todėl jų išsilavinimo galimybės yra itin ribotos.

Žinoma, taip pat reikėtų pažymėti apie skirtumus tarp įvairių Afrikos šalių. Štai Mauricijuje ir Egipte prieinamumas prie elektros tiekimo paslaugų yra pakankamai geras, tačiau vos 17% Burundžio gyventojų gali naudotis elektra, o 17% Liberijos gyventojų turi priėjimą prie geriamojo vandens. Šiaurės Afrikoje priėjimas prie pagrindinių paslaugų yra geriausias, o rytų Afrikoje – prasčiausias.

Pastarąjį dešimtmetį situacija šiek tiek pagerėjo, tačiau progresas išlieka labai lėtas ir didelės gyventojų grupės išlieka atskirtos nuo pagrindinių civilizacijos teikiamų privalumų – išskyrus mobiliuosius telefonus.

Labiausiai prie minėto progreso per pastaruosius 10 metų prisidėjo net 23% išaugęs naudojimasis mobiliaisiais telefonais. Tiesa, ženkliai pakilo prieinamumas prie vandens tiekimo (14%) ir kelių infrastruktūra (16%). Iš visų paslaugų mažiausiai pakilo prieinamumas prie nuotekų sistemų (8%).

Tačiau tam tikrose vietovėse situacija yra išties tragiška. Liberijoje geriamas vanduo tiekiamas tik kas penktam žmogui, o nuotekų sistemų praktiškai niekas neturi Burundžio, Malavio, Nigerio, Siera Leonės ir Tanzanijos provincijoje. Parengta pagal CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.