Ar kava iš tiesų sparčiau šalina skysčius iš organizmo?

Nepaisant daugelio kavos privalumų, ji kaltinama tuo, kad padeda šalinti skysčius iš organizmo – ir tokiu būdu sukelia dehidrataciją. Tikriausiai dauguma yra pajutę, kad atsigėrus kavos, ima troškinti. Tačiau ar iš tiesų tokie teiginiai yra teisingi?

 Pasirodo, kava neturėjo visiškai jokios įtakos skysčių lygiui organizme.<br> 123RF nuotr.
 Pasirodo, kava neturėjo visiškai jokios įtakos skysčių lygiui organizme.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-30 12:48

Anot naujai atlikto tyrimo – ne.

Birmingemo universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkai tyrė 50 vyrų, kurie kasdien išgeria po 3-6 puodelius kavos, organizmų skysčių lygius. Išgeriant tokį kiekį kavos, kaip konstatavo mokslininkai, žmogaus organizmas yra aprūpinamas tinkamu vandens kiekiu.

Kad būtų tiesiogiai palygintas vandens ir kavos efektas žmogaus organizmui, kiekvienas tyrimo dalyvis sudalyvavo dviejose tyrimo fazėse. Pirmoje fazėje jie vartojo kavą kaip pagrindinį skysčių šaltinį. Antroje fazėje dalyviai nebegėrė kavos, o vietoje jos ėmė vartoti tokius pačius kiekius vandens.

Pasirodo, kava neturėjo visiškai jokios įtakos skysčių lygiui organizme. Kitaip tariant, kava neskatino organizmo atsikratyti daugiau skysčių nei įprastai.

Tyrimo autorė Sophie Killer iš Birmingemo universiteto sako, kad jei kava geriama reguliariai, žmogaus organizmas įgija imunitetą itin dažnam šlapinimuisi po kavos atsigėrimo.

Dehidratacijos mitą ėmė griauti jau seniau atlikti tyrimai. Pavyzdžiui, vienas tyrimas parodė, kad kofeinas neturi įtakos skysčių lygiui žmogaus organizme sportininkams, kurie treniruočių metu vartojo kofeino turinčius gėrimus.

O šis tyrimas tik patvirtina, kad pasakojimai, jog reguliarus kavos vartojimas veda prie dehidratacijos, tėra mitas.

Tiesa, šio tyrimo nereikėtų interpretuoti taip, kad kava yra lygiavertė vandens pamaina, žmogaus sveikatos kontekste. Antai, pernelyg daug kavos gali privesti prie drebulių. Be to, ekspertai tvirtina, kad vanduo yra geriausias gėrimas atstatant skysčių lygius organizme.

Tiesa, reikėtų užsiminti apie dar vieną atliktą tyrimą, kuris parodė, kad kava turi įtakos atminčiai.

Leidinyje „Nature Neuroscience“ išspausdinto tyrimo metu buvo tiriamas 200 miligramų kofeino tablečių (tiek kofeino yra viename kavos puodelyje) ir placebo tablečių poveikis atminčiai. Tyrimo metu dalyviams buvo rodomos įvairios nuotraukos.

Vėliau tyrimo dalyviai, kuriems buvo duodamos kofeino tabletės, geriau atskirdavo, kurias nuotraukas jau žiūrėjo, ir kurios jiems buvo naujos – nepaisant to, kad rodomos nuotraukos buvo gana panašios tarpusavyje.

Michael Yassa iš Johno Hopkinso universiteto sako, kad mokslininkai visuomet žinojo, jog kava turi pažintinius gebėjimus gerinančių savybių, tačiau dar niekada išsamiai nebuvo tiriama jos įtaka atminčiai. Šiame tyrime pirmą kartą skelbiama, kad kava sumažina užmaršumą informacijai, gautai per pastarąsias 24 valandas.

Tiesa, lieka neatsakyti dar daug klausimų. Pavyzdžiui, kofeinas padeda įsisavinti informaciją trumpuoju laikotarpiu, bet ar kofeinas padeda geriau atkurti informaciją? Taigi, mokslininkai dar ketina atlikti ne vieną tyrimą su kofeinu ir jo įtaka atminčiai.

Parengta pagal npr.org

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.