Sunkiausiai dirbanti mama pasaulyje

Kad įvykdytų jai gamtos priskirtas motinos pareigas, Ramiojo vandenyno aštuonkojo patelė turi dirbti itin sunkiai ir sumoka aukščiausią kainą.

 Kad įvykdytų jai gamtos priskirtas motinos pareigas, Ramiojo vandenyno aštuonkojo patelė turi dirbti itin sunkiai.<br> 123RF iliustr.
 Kad įvykdytų jai gamtos priskirtas motinos pareigas, Ramiojo vandenyno aštuonkojo patelė turi dirbti itin sunkiai.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2019, 4:55 PM, atnaujinta May 12, 2019, 4:56 PM

Ši patelė nėščia būna apie 4-5 mėnesius, ir tada staiga, esant tinkamai vandens temperatūrai, ji ima dėti kiaušinius. Ir kiaušinius ji deda ne kelias valandas, o beveik mėnesį, kol padeda apie 56 000 kiaušinių. Šie kiaušiniai plūduriuoja laisvai, kol mama surenka juos į vieną krūvą ir supina tarsi į kasą.

Ramiojo vandenyno aštuonkojė gyvena ir peri kiaušinius povandeniniame urve, kur jį saugo uolos, kurias pati aštuonkojė padeda prie olos įėjimo, norėdama apsaugoti kiaušinius nuo alkanų krabų, jūros žvaigždžių ir žuvų.

Visus kiaušinius ji pakabina ant olos lubų, o pati saugo juos būdama tiesiai po jais. Tokiu būdu motina savo kiaušinius saugo ne vieną mėnesį. Beje, kiekvieno kiaušinio forma primena lašą, o dydžiu prilygsta ryžio grūdui.

Iš viso motina saugodama kiaušinius praleidžia apie 5-6 mėnesius. Visą tą laiką ji mojuoja savo čiuptuvais virš kiaušinių, kad ant jų nenusėstų jokie kenksmingi gyviai. Ji pučia vandenį link kiaušinių, kad jų aplinkoje esantis vanduo visuomet būtų atšviežinamas, taip pat čiuptuvais baidomi potencialūs grobuonys, galintys suėsti kiaušinius.

Visą šį laiką patelė niekur neišeina iš olos ir netgi nieko neėda. Perint kiaušinius ir juos prižiūrint, išeikvojama visa ramiojo vandenyno aštuonkojo patelės energija, kol ji atsiduria ties išsekimo riba.

Galiausiai ji ima pūsti kiaušinius iš olos į atviresnius vandenis. Išsiritęs jauniklis yra vos 6 milimetrų dydžio, o sveria vos 0,029 gramo. Jie yra miniatiūrinės savo tėvų kopijos. Jau iškart išsiritę, aštuonkojukai gali keisti spalvą ir paleisti rašalo uždangą, jeigu kas nors jiems grasina.

Tuo tarpu motina vis pučia vandenį link jauniklių, stengdamasi kaip įmanoma toliau nustumti juos nuo olos, kurioje buvo perimi. Kartais ji pati išplaukia iš olos, tačiau, nuplaukusi vos kelis metrus, nudvesia dėl išsekimo.

Tuo tarpu jaunikliai plaukia į vandens paviršių, ten maitinasi ir auga. Mažuma patraukia į vandenyno gilumą, kur jie gali išgyventi tik išvengę medūzų, ryklių, banginių bei kitų grobuonių. Tačiau kiek iš šių 56 000 jauniklių sulaukia pilnametystės?

Kadangi sukurti gyvybei reikia dviejų aštuonkojų, tiek pat aštuonkojų dažniausiai ir išgyvena – vos du. Tad visas šis pasiaukojamas rūpestis ir vargas yra tik dėl dviejų jauniklių, kurie dažniausiai ir išgyvena, užauga ir susilaukia savų palikuonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.