Neįtikėtinas aštuoniakojo kalinio pabėgimas

Esame jau ne kartą rašę apie neįtikėtinus kalinių pabėgimus. Šįkart „kalinys“ buvo aštuonkojis, o kalėjimas – jo akvariumas. Pasirodo, 2016 metais aštuonkojis iš Naujosios Zelandijos Nacionalinio akvariumo pabėgo į laisvę, išsmukdamas iš savo akvariumo, slysdamas kanalizacijos vamzdžiu ir tokiu būdu patekdamas į vandenyną.

 Aštuonkojai turi vienus įspūdingiausių protų gamtoje – jie ne tik yra puikūs pabėgimų specialistai, bet taip pat yra labai smalsūs, gali išsiugdyti unikalias asmenybes ir netgi atpažinti pavienius veidus.<br> 123RF nuotr.
 Aštuonkojai turi vienus įspūdingiausių protų gamtoje – jie ne tik yra puikūs pabėgimų specialistai, bet taip pat yra labai smalsūs, gali išsiugdyti unikalias asmenybes ir netgi atpažinti pavienius veidus.<br> 123RF nuotr.
 Inkis – kol dar nebuvo pabėgęs iš muziejaus.<br> Muziejaus nuotr.
 Inkis – kol dar nebuvo pabėgęs iš muziejaus.<br> Muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-02-23 10:28

Patinėlis, vardu Inky, priklausė aštuonkojų rūšiai, kuri yra pakankamai paplitusi Naujojoje Zelandijoje. Iš savo akvariumo šis aštuonkojis išsmuko jį atsidaręs. Nakties metu jis slydo grindimis ir sugebėjo įsisprausti į siaurą vamzdį, kuris vedė į atvirus vandenis.

Naujosios Zelandijos Nacionalinio akvariumo vadovas Robas Yarrellas sako, kad Inkis buvo labai smalsus aštuonkojis – ir visada mėgo ieškoti ribų. R.Yarrellas ir kiti darbuotojai sugebėjo atsekti aštuonkojo pabėgimo istoriją pagal šlapius pėdsakus, kuriuos jis paliko paskui save. Inkis sugebėjo atidaryti akvariumo, kuriuo jis dalinosi su dar vienu aštuonkoju, dangtį.

Nors Inkis dar nebuvo pilnai suaugęs, jis jau buvo pasiekęs suaugusio aštuonkojo dydį.

Inkis atsidūrė Nacionaliniame akvariume, esančiame Napiere, 2014 metais – jį šiai įstaigai padovanojo žvejai, sugavę gyvūną Pania rife. Jis atvyko nualintas susirėmimų su žuvimis – ir dėl savo smalsumo netruko tapti darbuotojų numylėtiniu.

Spaudos konferencijos metu R.Yarrellas sakė, kad nemano, jog Inkiui čia nepatiko ar jis jautėsi vienišas – kadangi aštuonkojai dažniausiai gyvena atsiskyrusį gyvenimą. Tačiau jis buvo labai smalsus, todėl greičiausiai norėjo sužinoti, kas dedasi už įstaigos sienų. Anot vadovo, toks jo būdas.

Jūrų biologo Jameso Woodo nestebina toks Inkio elgesys. Per daugybę darbo su aštuonkojais metų jis matė ne vieną „didįjį pabėgimą“. Anot jo, tai nėra neįprastas elgesys aštuonkojui. Jis sako, kad aštuonkojai yra neįtikėtini gyvūnai, jie labai protingi.

J.Woodas žino, kad aštuonkojai yra pabėgę iš aklinai uždarų stebėjimo patalpų bei akvariumų. Pavyzdžiui, vienas aštuonkojis Bermudoje pabėgo iš savo akvariumo daugybę kartų – kad suėstų gretimų akvariumų gyventojus. Kiti, kaip ir Inkis, pabėgo ieškodami artimiausių vandens telkinių.

J.Woodas sako, kad šie gyvūnai yra aktyvūs, smalsūs ir gerai pažįsta savo aplinką – todėl jiems nėra sudėtinga greitai suregzti pabėgimo planą. Anot vyro, jie labai greitai mokosi ir netrunka išsiaiškinti, iš kur atkeliauja jų maistas. Dėl savo minkštų ir bekaulių kūnų jie gali prasmukti pro itin mažas angas ar tarpus.

Aštuonkojai turi vienus įspūdingiausių protų gamtoje – jie ne tik yra puikūs pabėgimų specialistai, bet taip pat yra labai smalsūs, gali išsiugdyti unikalias asmenybes ir netgi atpažinti pavienius veidus.

Nacionalinis akvariumas po jo pabėgimo pamainos Inkiui neieškojo. R.Yarrellas sako, kad jie jo pasiilgs – tačiau tikisi, kad jam laisvėje sekasi gerai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.