Genialus būdas, kaip savo gyvybę apdraudė „Apollo 11“ astronautai

Neilas Armstrongas buvo žmogus, kuriam teko garbė būti pirmosios misijos į Mėnulį dalyviu. Tačiau prieš išskrendant į Mėnulį, jis turėjo išspręsti žymiai žemiškesnę problemą.

  Ypač populiarūs buvo įvairūs vokai, pasirašyti astronautų ir paženklinti svarbiomis datomis.
  Ypač populiarūs buvo įvairūs vokai, pasirašyti astronautų ir paženklinti svarbiomis datomis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2020, 9:43 AM

Kosmoso istorikas Robertas Pearlmanas pasakoja, kad N.Armstrongas ruošėsi kelionei, kuri turėjo būti pati pavojingiausia jo gyvenime. Tai reiškia, kad jis privalėjo palikti savo šeimą – nežinodamas ar išvis sugrįš.

Įprastas žmogus tokiai situacijai ruošiasi apdrausdamas savo sveikatą ir gyvybę. Tačiau nereikėtų stebėtis, kad gyvybės draudimo polisas žmogui, kuris raketa ketina skristi į Mėnulį, kainuoja nepigiai.

Tačiau N.Armstrongas turėjo kitokį planą. Tiek jis, tiek visa „Apollo“ įgula dar prieš išskrendant jau buvo spėję tapti įžymybėmis – juk turėjo tapti pirmaisiais žmonėmis, nuskridusiais į Mėnulį. Dėl šios priežasties žmonės labai norėjo jų autografų.

R.Pearlmanas sako, kad nuo pat pirmosios dienos, kai šie astronautai sužinojo, kad skris į Mėnulį, jie ėmė pasirašinėti autografus – tačiau neskubėjo jų dalinti. Nors tuo metu dar neegzistavo „eBay“, astronautai žinojo, kad tokiems dalykams egzistuoja rinka, paklausa. Ypač populiarūs buvo įvairūs vokai, pasirašyti astronautų ir paženklinti svarbiomis datomis.

Maždaug likus mėnesiui laiko iki „Apollo 11“ misijos pakilimo, trys astronautai atsidūrė karantine. Ir laisvu laiku per šį laiką astronautai pasirašė šimtus vokų.

Visus juos jie perdavė vienam draugui. O svarbiomis dienomis – tokiomis kaip pakilimo dieną, nusileidimo Mėnulyje dieną ir kt. – šis draugas pasirašytus vokus supakavęs išsiuntė jų šeimoms.

Šie autografai buvo astronautų gyvybės draudimas.

R.Pearlmanas sako, kad jeigu jie nebūtų grįžę iš Mėnulio, jų šeimos būtų galėjusios šiuos vokus parduoti, kad galėtų ne tik pragyventi, bet ir padengti savo vaikų išsilavinimą aukštojoje mokykloje, bei kitus gyvenimo poreikius.

Laimei, viso to neprireikė. N.Armstrongas ir Buzzas Aldrinas pasivaikščiojo Mėnulio paviršiumi ir grįžo namo sveiki. Vėliau jie pasirašė tikriausiai dešimtis tūkstančių autografų – ir tai padarė visiškai nemokamai.

Tačiau paskutiniame XX amžiaus dešimtmetyje šie pasirašyti vokai ėmė vis pasirodyti atminimui skirtų daiktų aukcionuose. Dabar „Apollo 11“ misijos narių autografas gali būti vertas iki 30 000 dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.