Ar triušiai iš tiesų taip jau mėgsta morkas?

Nors triušis ir morka popkultūroje yra tokie neatskiriami kaip ir Trakai bei kibinai, morkos iš tikrųjų nėra idealiausias maisto šaltinis triušiams.

 Nors triušis ir morka popkultūroje yra tokie neatskiriami kaip ir Trakai bei kibinai, morkos iš tikrųjų nėra idealiausias maisto šaltinis triušiams.<br> 123rf nuotr.
 Nors triušis ir morka popkultūroje yra tokie neatskiriami kaip ir Trakai bei kibinai, morkos iš tikrųjų nėra idealiausias maisto šaltinis triušiams.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2020, 1:18 PM, atnaujinta Jul 10, 2020, 1:04 PM

Subalansuota triušio dieta susideda iš šieno bei žolės (kokybė nėra svarbus veiksnys), taip pat iš nedidelių kiekių daržovių ir žalių lapinių salotų, kurimios galėtų būti morkų lapai, tačiau ne pačios morkos.

Morkos niekada neturėtų būti pagrindiniu triušių maisto šaltiniu – morkos triušiams yra panašiai kaip žmonėms saldumynai. Morkos ir kitos šakninės daržovės, o taip pat ir vaisiai turėtų būti laikomi šių ilgaausių skanumynais – bet jų triušiams reikėtų duoti ne daugiau po vieną ar du valgomuosius šaukštus per dieną. Per didelis morkų kiekis triušio racione gali sukelti jų nutukimą, kadangi morkos triušiams tėra tuščios kalorijos. Per didelis morkų vartojimas triušiams gali sukelti ir virškinimo problemų.

O kodėl morkos išvis siejamos su triušiais? Dėl to reikėtų dėkoti animacinio filmuko personažui „Bugs Bunny“. Daugiau nei 70 metų jis kramtė morkas tiek animaciniuose filmukuose, tiek pilnametražiuose filmuose. Labai tikėtina, kad morka šio triušio rankose buvo įkvėpta cigarų, dažnai matytų žymių asmenų rankose.

Nors vyksta įvairios diskusijos, kodėl animatoriai įdėjo į žinomo triušio rankas morką, manoma, kad tai galima susieti su cigaro rūkymo įpročiais klasikiniuose kino filmuose XX amžiaus ketvirtajame ir penktajame dešimtmečiuose. Kai kurie teigia, kad triušio Bugso morka yra paprasčiausia cigaro, kuriuo mėgaudavosi Groucho Marxas ar Clarkas Gable'as, versija – o galbūt ir cigaretės, kuri nuolatos kyšodavo Humphrey Bogart lūpų kamputyje, atitikmuo.

„Warner Brothers“ kompanijos animacijos direktorius Bobas Clampettas viename interviu yra sakęs, kad triušio Bugso morką įkvėpė tai, kaip C.Gable‘as kalbėjo apie cigarą 1934 metų filme „It Happened One Night“. Mažai abejonių, kad klasikinę citatą „Žinoma, kad tu suvoki, jog tai reiškia karą“ pasiskolino iš G.Marxo, kurį retai kada būdavo galima pamatyti be cigaro.

Kiti šaltiniai teigia, kad „Warner Brothers“ animatoriai įkvėpimo sėmėsi iš tokių to laikmečio įžymybių kaip Bogie, Al Jolson ir kitų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.