5 dar negirdėti faktai apie voveres

Visiems patinka voverės. Jos atrodo toks mielos ir pūkuotos (tik žiūrint ne iš pernelyg arti). Voverių galima sutikti ir Lietuvoje – ypač ten, kur gausų ąžuolų. Šie maži gyvūnėliai yra ne tik gražūs, bet ir sumanūs. Tad žemiau pateikiame penkis negirdėtus faktus apie voveres ir jų gebėjimus.

 Visiems patinka voverės. Jos atrodo toks mielos ir pūkuotos (tik žiūrint ne iš pernelyg arti).<br> 123rf nuotr.
 Visiems patinka voverės. Jos atrodo toks mielos ir pūkuotos (tik žiūrint ne iš pernelyg arti).<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2020, 2:35 PM

1) Gyvena beveik kiekviename pasaulio kampelyje

Pasaulyje yra išsibarsčiusios 285 voverių rūšys – nuo vos keliolika gramų sveriančių afrikinių voveraičių iki 10 kilogramų sveriančių pilkųjų švilpikų iš Kazachstano. Norint išvengti voverių, tikriausiai reikėtų keliauti į pietų ar šiaurės ašigalį.

2) Voverės padeda medžiams

Viena pilkoji voverė kiekvieną sezoną gali iškasti tūkstančius masto slėptuvių – ir toli gražu ne visas šias slėptuves vėliau ji randa. Tai vadinama sklaidos kaupimu ir padeda paslėptoms sėkloms išaugti į medžius.

3) Voverės tuo pačiu ir kenkia

Šiaurės Amerikos raudonoji voverė ėda spygliuočių medžių kankorėžius. Kartais šiuos kankorėžius suėda iš karto, o kartais paslepia slėptuvėse, kuriose sėklos išlieka drėgnos – dėl ko stipriai sumažėjo jų tikimybė sudygti. Tai yra gera žinia voverėms – kadangi išsaugotos atsargos padeda voverėms išgyventi žiemą – tačiau medžiai netenka galimybės daugintis.

4) Voverės džiovina grybus

Ar žinojote, kad voverės ėda grybus? Ir ne tik – jos pakabina grybus tarp medžių šakų ir palieka juos džiūti. Voverės grybus palieka per visą žiemą. Grybų džiovinimas sumažina tikimybę apkrėsti jų maisto atsargas vabzdžių lervomis bei nematodais.

5) Voverės maistą naudoja itin efektyviai

Pilkosios voverės gali kuo puikiausiai atskirti raudonojo ąžuolo gilę nuo baltojo ąžuolo gilės – bei atitinkamai jas saugoti savo maisto slėptuvėje. Baltųjų ąžuolų gilės ima dygti vos tik nukritusios ant žemės. Gilei sudygus, ji netenka savo maistinės vertės. Todėl įprastai voverės jas suėda iš karto.

Tuo tarpu raudonųjų ąžuolų gilės pradeda dygti tik pavasarį, todėl voverės jas kaupia žiemai. 1996 metais atlikto tyrimo, kuris publikuotas žurnale „Animal Behavior“, metu buvo stebima, kaip voverės ėda baltųjų ąžuolų gilių gemalą, atimdamos iš sėklos galimybę vėliau sudygti. Apgraužtą baltojo ąžuolo gilę jos vėliau užkasdavo kartu su raudonųjų ąžuolų gilėmis.

Negana to, mokslininkai pastebėjo, kad voverės iškasa raudonųjų ąžuolų giles, kurių jos nesuėdė per žiemą, pragraužia jų gemalą ir užkasa gilę, kad ją suėstų vėliau.

O kad žmonės taip efektyviai naudotų maisto likučius!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.