Šių paukščių elgesys primena siaubo filmą

Australijos kukabara nėra toks mielas paukštis, koks gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Atliktas tyrimas parodė, kad tarp kukabarų jauniklių vyksta nuožmi kova, kuri dažniausiai baigiasi jaunesnio broliuko ar sesutės nužudymu.

 Australijos kukabara nėra toks mielas paukštis, koks gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.<br> Wikimedia commons.
 Australijos kukabara nėra toks mielas paukštis, koks gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.<br> Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2021, 2:11 PM

Dr. Sarah Legge iš Australijos nacionalinio universiteto Botanikos ir zoologijos departamento išsiaiškino, kad beveik visos kukabaros prieš palikdamos savo lizdą nužudė arba badu numarino savo brolius/seseris. Įdomu tai, kad jų tėvai toleruoja tokį elgesį.

Dr. S.Legge sako, kad mokslininkai stebėjo vieną lizdą, kuriame vyresni jaunikliai agresyviai nužudė jauniausiąjį jauniklį. Grįžusi motina pakėlė kūną, patraukė galvą ir įsikišo kūną į savo snapą.

Kukabaros dažniausiai padeda tris kiaušinius, kurie išsirita skirtingu laiku, o jauniausiam jaunikliui labiausiai nepasiseka. Dr. S.Legge išsiaiškino, kad esant sunkiems laikams, kai trūksta maisto, išsiritimo laikas, jauniklių lytis ir padėtų kiaušinių dydis dažniausiai padidina kovos tikimybę.

Mokslininkė aiškina, kad, pavyzdžiui, paskutinis padėtas kiaušinis dažniausiai būna itin mažas, iš kurio išsirita labai mažas jauniklis – kuris tiesiog negali apsiginti prieš vyresnių jauniklių puolimą. Tokiu atveju trečias kiaušinis būna padedamas tarsi apsidraudimui, jeigu pirmieji du kiaušiniai neišsiristų.

Kukabarų jaunikliai išsirita su laikinai lenktu snapu, kuris būna tarsi specialiai pritaikytas kovoti su kitais jaunikliais lizde. Dr. S.Legge sako, kad tik dar viena paukščių rūšis – Merops viridis – pasižymi tokia adaptaciją.

Ji pasakoja, kad tam tikromis aplinkybėmis yra sumanu atsikratyti savo brolių/seserų – kadangi padidėja tikimybė gauti geresnį ir sveikesnį maistą – vietoje to, kad juo būtų dalinamasi su kitais jaunikliais, o užaugęs paukštis būtų paliegęs.

Tiesa, šie paukščiai turi gana sudėtingą socialinį gyvenimą. Pavyzdžiui, suaugę paukščiai padeda savo tėvams užauginti naują jauniklių vadą. Taip elgiasi tik 3 procentai visų paukščių rūšių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.