Dar vienas varnų protingumo įrodymas: pasirodo, sugeba suprasti nulio sąvoką

Šiandien sunku įsivaizduoti kasdienį pasaulį be nulio, tačiau tai yra įdomi ir visai neseniai iškelta idėja. Nulis buvo pradėtas naudoti žymiai vėliau nei tokie skaičiai kaip 2, 14, 3,9 ar netgi 64/13. Gerai pagalvojus, tai visai nestebina – mėgindamas suskaičiuoti savo avis, babilonietis piemuo negalvojo apie nulį. Net jei visos jo avys būtų nugaišusios, jis nesakytų, kad dabar jis turi „nulį avių“.

Anot mokslininko, varnos yra pakankamai protingos, kad galėtų išmokti šią abstrakčią kategoriją.<br> A. Rutkausko nuotr.
Anot mokslininko, varnos yra pakankamai protingos, kad galėtų išmokti šią abstrakčią kategoriją.<br> A. Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2021, 9:03 AM, atnaujinta Jul 2, 2021, 8:40 AM

Todėl kiek netikėta ir nuostabu yra tai, kad žmonės nėra vieninteliai sutvėrimai, kurie supranta nulio sąvoką: yra įtikinamų įrodymų, jog bitės gali suvokti nulį kaip kiekį, o taip pat ir beždžionės rezusai. O pasak Tubingeno universiteto (Vokietija) atlikto naujo tyrimo, nulį gali suvokti ir varnos. Moksliniame darbe, kuris neseniai buvo publikuotas leidinyje „Journal of Neuroscience“, mokslininkai pademonstravo, kad varnos gali suprasti nulį ne tik kaip skaitinę kiekybę (kaip „kažkas“, o ne „niekas“), bet taip pat ir kaip mažiausią skaičių eilėje.

Tyrimo bendraautorius Andreas Niederis sako, kad šiems paukščiams kasdieniame gyvenime nulio sąvokos nereikia – priešingai nei suskaičiuojamiems skaičiams. Tačiau anot mokslininko, varnos yra pakankamai protingos, kad galėtų išmokti šią abstrakčią kategoriją.

A.Niederis pasakoja, kad mokslininkai išmokė varnas žaisti kompiuterinį žaidimą, kurio metu joms buvo pateikti du vienas už kito pastatyti ekranai, kuriuose buvo rodoma nuo 0 ir 4 taškų. Varnų užduotis buvo teisingai parodyti, ar abu ekranai rodo vienodą taškų skaičių. Kol varnos žaidė šį žaidimą, mokslininkai stebėjo jų smegenų aktyvumą. Ankstesni eksperimentai parodė, kad varniniai paukščiai turi neuronus, kurie suveikia pasirodžius vienam, dviems, trims ir keturiems taškams – tačiau niekas nežinojo, ar panaši reakcija nutiks ekrane esant ir nuliui taškų.

A.Niederis aiškina, kad mokslininkai stebėjo pavienių neuronų aktyvumą smegenų dalyje, atsakingoje už kognityvinių užduočių vykdymą. Buvo pastebėta, kad varnų smegenys iš tiesų turi savitus neuronus, kurie įsižiebia esant skaičiui „nulis“. Tačiau tai nebuvo vienintelis jų atradimas. Stebėdami, kaip varna suklysta atlikdama užduotį – pavyzdžiui, kai jos supainiodavo 3 ir 4 taškus – mokslininkams pavyko išsiaiškinti, kiek išsivystęs yra varnų suvokimas.

A.Niederis sako, kad varnos nulį taškų dažniau painiodavo su 1 ir 2 taškais. Tokio efekto galima būtų tikėtis tik tokiu atveju, jei paukštis suvokia nulį taškų kaip mažiausią skaitinę išraišką skaičių eilėje.

Tačiau pats įspūdingiausias atradimas, anot A.Niederio, buvo tai, kaip stipriai varnų smegenys skiriasi nuo beždžionių. Šios dvi rūšys atsiskyrė prieš 320 milijonų metų, ir paukščiai net neturi smegenų dalies neokortekso, kurį turi žinduoliai. Nepaisant to, varnos sugebėjo visiškai nepriklausomai išsivystyti abstraktų skaičių suvokimą.

Mokslininkas aiškina, kad juos nustebino tai, jog galinės smegenys, kurios vystėsi anatomiškai ir nepriklausomai nuo žinduolių galinių smegenų, sugeba suvokti nulio reikšmę. Jų manymu, tai parodo, kad egzistuoja filogenetinės prielaidos, kurios sudarė evoliucinę bazę žmonėms išsivystyti gebėjimą suprasti nulio sąvoką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?